U manastiru Savina kod Herceg-Novog danas je služen parastos žrtvama ustaškog terora, a zatim položen vijenac na spomenik žrtvama, tog u svijetu neshvatljivog genocida, koji je podignut u kompleksu manastira Savina prije par godina.

parastos u manastiru savina zrtvama ustaskog terora jasenovca

Govoreći na spomeniku protojerej Živan Vukojević je, između ostalog, kazao da je srpski narod u svom stradanju uvijek umirao za vječnost i istinu od Kosova preko Jasenovca i Jadovna do Prebilovaca i Korićke jame. „Neka ove nevine žrtve u Jasenovcu i drugim stratištima budu podstrek za nas, da prema agresorima ne budemo u savezu nego da ostanemo vjerni nebu, krstu i vakrsenju“, kazao je otac Vukojević.

Predsjednik SPKD „Prosvjeta“, odbor Herceg-Novi, Olivera Doklestić u svom obraćanju je istakla da su Jasenovac, Donja Gradina i Bosanska Dubica najstrašnija mjesta stradanja i ubijanja Srba u čitavoj istoriji srpskog naroda. „Strašno mjesto pakla, gdje je bio i logor za djecu i gdje su mučena i ubijana djeca. Pomori djece oduvijek su izazivali sablažnjavanje kao najstrašniji činovi antiljudskog i satanskog, ma u kom cilju i ma kad se dogodili. U stratištima Jasenovca, drugim pripadajućim logorima i u hajkama smrti od 1941. do 1945. godine umoreno je 11.194 djece, od beba do mališana od 14 godina“, rekla je Doklestić i dodala da je u logorima NDH-a jedan veliki grad nestao pod zemljom, te da će taj utihnuli grad i cijela Crna Gora nestati ako se zaborave duše stradalih.

„Vjerujemo da je na svijetu mnogo više dobrih ljudi i dobrih duša nego onih zlih. I ovaj kamen pred kojim stojimo, koliko služi za spomen svim postradalim u Jasenovcu i stratištu Donja Gradina, toliko još više služi svima onima druge nacije i druge vjere, da znaju da se zlo dogodilo, da pred njim ne zatvaraju oči, da ga budu svjesni, ali i da vjeruju da će dobrota nadvladati duhove zla i sile nečasti“, zaključila je Olivera Doklestić.

Parastos su organizovali Crkvene opštine hercegnovske, Matica Boke, Srpski soko, Savez Boraca 1941-1945., Društvo za arhivu i povjesnicu hercegnovsku, Društvo srpsko-ruskog prijateljstva, Sportsko viteško društvo „Herceg Stefan“, „Glas“ i SPKD "Prosvjeta".