Zavjetno sabranje na Tominu nedjelju u Kamenarima

Autor: Zdravko Šakotić Foto: Zdravko Šakotić
TREBINJELIVE 27. 04. 2014. - 16:19h

Svečano je danas vjerni narod Kamenara kod Herceg-Novog obilјežio zavjetnu slavu svoga mjesta, Tominu nedjelјu, sedmični dan odmora prve sedmice po Vaskrsu.

liturgija u crkvi svete nedjelje u kamenarima

Naziv je dobila po Tomi, jednom od dvanaest velikih apostola. Svečanost je počela službom u crkvi Svete Nedjelјe, a zatim pričešćem i litijom koja je ophodila oko hrama, te svečanim prolazom kroz dio Kamenara i Jadranskom magistralom i ponovo do crkve.

U prigodnoj besjedi prota protojerej-stavrofor Predrag Vidaković, paroh bjelјanski,  je okuplјenim vjernicima govorio o biblijskom  učenju da se Isus Hristos po vaskrsnuću javio svojim učenicima, ušavši kroz zatvorena vrata. „Osjedočivši se u njegovo vaskrsnuće ova jedanestorica su ispričala dvanestom (Tomi), koji je u trenutku Isusovog javlјnja bio odsutan, pa im je on odgovorio ne vjerujem dok ne vidimOsmi dan po Vaskrsu Isus Hristos je ponovo došao među svoje učenike, zatekao ih sve na okupu i prekorio Tomu što nije odmah povjerovao u njegovo vaskrsnuće. Otuda je Toma dobio ime nevjerni“, kazao je prota Vidaković.

liturgija u crkvi svete nedjelje u kamenarima

Vaskrsenje ne slavimo samo na dan Vaskrsa, već ga slavimo svake nedjelјe, jer sve duhovne pjesme opjevavaju i govore o slavnom vaskrsenju. Toma nije bio nevjeran svome Gospodu nego pouzdan svjedok tri godine, i sa ostalim apostolima bio svjedok svih čuda koje je Gospod činio. I danas u hrišćanskom narodu i kod nas ima onih koji sumnjaju u Vaskrsenje Gospodnje, dodao je otac Vidaković i pozvao prisutne da se dolaze u hram Božiji, poštuju i vole jedni druge.

Na kraju sabora priređena je trpeza lјubavi za mještane Kamenara i njihove zvanice.

TAGOVI:

Komentari

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.

Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
9.000+
dnevnih
posjeta
270.000+
mjesečnih
čitanja
665.000+
mjesečnih
pregleda stranica
19.100+
fejsbuk
sviđanja