Svečano je danas vjerni narod Kamenara kod Herceg-Novog obilježio zavjetnu slavu svoga mjesta, Tominu nedjelju, sedmični dan odmora prve sedmice po Vaskrsu.

liturgija u crkvi svete nedjelje u kamenarima

Naziv je dobila po Tomi, jednom od dvanaest velikih apostola. Svečanost je počela službom u crkvi Svete Nedjelje, a zatim pričešćem i litijom koja je ophodila oko hrama, te svečanim prolazom kroz dio Kamenara i Jadranskom magistralom i ponovo do crkve.

U prigodnoj besjedi prota protojerej-stavrofor Predrag Vidaković, paroh bjeljanski,  je okupljenim vjernicima govorio o biblijskom  učenju da se Isus Hristos po vaskrsnuću javio svojim učenicima, ušavši kroz zatvorena vrata. „Osjedočivši se u njegovo vaskrsnuće ova jedanestorica su ispričala dvanestom (Tomi), koji je u trenutku Isusovog javljnja bio odsutan, pa im je on odgovorio ne vjerujem dok ne vidimOsmi dan po Vaskrsu Isus Hristos je ponovo došao među svoje učenike, zatekao ih sve na okupu i prekorio Tomu što nije odmah povjerovao u njegovo vaskrsnuće. Otuda je Toma dobio ime nevjerni“, kazao je prota Vidaković.

liturgija u crkvi svete nedjelje u kamenarima

Vaskrsenje ne slavimo samo na dan Vaskrsa, već ga slavimo svake nedjelje, jer sve duhovne pjesme opjevavaju i govore o slavnom vaskrsenju. Toma nije bio nevjeran svome Gospodu nego pouzdan svjedok tri godine, i sa ostalim apostolima bio svjedok svih čuda koje je Gospod činio. I danas u hrišćanskom narodu i kod nas ima onih koji sumnjaju u Vaskrsenje Gospodnje, dodao je otac Vidaković i pozvao prisutne da se dolaze u hram Božiji, poštuju i vole jedni druge.

Na kraju sabora priređena je trpeza ljubavi za mještane Kamenara i njihove zvanice.