U Grubišnom Polju danas je služen parastos za 504 Srbina, koji su 26. i 27. aprila 1941. godine pohapšeni i deportovani u kompleks ustaškog logora Jadovno.

grubisko polje ustaski pokolj srpskog stanovnistva

Parastos je služen u hramu Svetog Georgija, a potom je stotinjak prisutnih položilo vijence na bivšoj željezničkoj stanici odakle su ustaše deportovale u logore pohapšene Srbe.

Vijence su položile delegacije Zavičajnog udruženja "Bilogora" iz Beograda, Srpskog nacionalnog vijeća, udruženja antifašista proizašlih iz hrvatskog domovinskog rata, srpskih nacionalnih manjina i antifašista.

Jedan od preživjelih svjedoka odvođenja Srba Milan Bastašić rekao je Srni da se u današnjem govoru okupljenima u Grubišnom Polju prisjetio kako su ga tog 27. aprila 1941. godine impresionirale majke, supruge, sestre koje su donijele odjeću i obuću pohapšenim Srbima, jer su neki otjerani i polugoli i polubosi.

"Impresionirao me i izlazak jedne zlurade grupe koja je došla iz katoličke crkve, poslije završene mise, koju je vodio akter zla od 27. aprila 1941. godine katolički župnik Petar Sivjanović", kaže Bastašić, koji je predsjednik Udruženja "Bilogora".

Na zgradi bivše željezničke stanice pola vijeka stajala je spomen-ploča, koju su 1991. godine razbili vandali.

Bastašić je istakao da od 2006. godine pokušavaju da na zgradu postave spomen-ploču, a na tome posljednjih godina intenzivno rade Zavičajno udruženje "Bilogora" i Srpsko nacionalno vijeće, ali da još nisu uspjeli.

Prema njegovim riječima, u udruženju "Bilogora" i danas su bili razočarani što ploča nije postavljena na tom tužnom i žalosnom mjestu.

"Rekao sam na skupu da ćemo se morati obratiti nekim institucijama u Srbiji da nam pomognu, ali trebalo bih da zamolim, a teško mi je da molim, da i antifašisti proistekli iz domovinskog rata naprave prvi antifašistički korak u Grubišinom polju, pa da postave tu ploču", rekao je Bastašić.

On je dodao da je spomen-ploča završena, ali da vlasnik zgrade nekadašnje željezničke stanice Kroacija osiguranje ne dozvoljava da bude postavljena.

Na skupu je bio prisutan predsjednik Srpskog nacionalnog vijeća Milorad Pupovac.

U predvečerje 26. aprila 1941. godine pod izgovorom da Srbi kotara Grubišno Polje spremaju "đurđevdanski ustanak", na inicijativu tamošnjeg župnika Petra Sivjanovića, iz Zagreba je u Grubišno Polje vozom stiglo oko 120 hrvatskih ustaša, na čelu sa šefom zagrebačke ustaške policije Ivicom Šarićem i Eugenom – Didom Kvaternikom.

U dogovoru sa tamošnjim ustaškim "logornikom", advokatom Lujom Stahuljakom i "predstojnikom" Zorislavom Mikićem, u noći između 26. i 27. aprila u svojim domovima pohapšena su 504 pravoslavna Srbina.

U stočnim vagonima 27. aprila prebačeni su u "Zagrebački zbor", a nakon toga u logor "Danica" kod Koprivnice, čiji su bili prvi zatvorenici.

Krajem juna 1941. godine, prevezeni su u Gospić u Lici, a odatle na ostrvo Pag, u logor Slana. Tokom jula njih 487 pobijeno je u kompleksu ustaških logora Gospić – Jadovno – Pag.
Na željezničkoj stanici u Grubišnom Polju porodice pobijenih postavljale su spomen-ploče, koje su uništene 1971. i 1991. godine i do danas nisu obnovljene.