Stručnjaci iz oblasti hirurgije iz Beograda, u timu poznatog doktora Predraga Peška, danas su posjetili novu bolnicu u Nevesinju i sa tamošnjim rukovodstvom sačinili konačnu specifikaciju potrebne nemedicinske i nedostajuće medicinske opreme koja će zadovoljiti svjetske standarde u zdravstvu.

nevesinje

Direktor bolnice Velibor Milivojević rekao je Srni da se pri sastavljanju spiska vodilo računa o poštivanju ekoloških principa, dodajući da će se stavljanjem u funkciju bolnice, na adekvatan način odlagati medicinski otpad.

"Kompletiranjem medicinske opreme u ambijentu novog objekta bolnice visokog standrarda steći će se uslovi i za predstojeću sertifikaciju zdravstvene ustanove, te za planirane dijagnostičke i operativne zahvate koji će biti rađeni u ovoj ustanovi", rekao je Milivojević, koji je i predsjednik Upravnog odbora dobrotvornog fonda "Mihajlo Labalo" Nevesinje.

On je napomenuo da je na sastanku ljekara, koje je predvodio doktor Peško, dogovoren i način rada beogradskih hirurga, te dodao da će oni u nevesinjsku bolnicu dolaziti i obavljati najkomplikovanije operativne zahvate, ali da će sa njima raditi i ovdašnji ljekari.

Milivojević je ponovio da će radovi na unutrašnjosti bolnice biti završeni za petnaestak dana, nakon čega će objekat biti spreman za postavljanje opreme, te da će za to vrijeme biti završeno i uređenje okoline.

Bolnica u Nevesinju, na oko 3.600 metara kvadratnih, biće specijalizovana za hirurgiju i dijagnostiku, a raspolagaće sa oko 50 kreveta.

Sredstva za ovaj projekat obezbijedila je fondacija "Mihajlo Labalo", ali je poslije smrti Labala 2007. godine bio doveden u pitanje završetak objekta, jer su nedostajala znatna sredstva.

Projekat je nastavljen zahvaljujući predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i entuzijazmu i angažovanju doktora Peška koji su u posljednjih godinu dana više puta obišli objekat i pratili završetak građevinskih radova.

Odlukom Vlade Republike Srpske, "Elektroprivreda Srpske" obezbijedila je 500.000 KM za građevinske i unutrašnje radove u bolnici.