Nepoznata osoba uputila je prijetnju da će srpski manastir Visoki Dečani na Kosovu i Metohiji biti napadnut i uništen, rekao je arhimandrit manastira otac Sava Janjić.

Visoki Decani

"Predstavnici kosovske policije sinoć su nas obavestili da se jednoj lokalnoj albanskoj televiziji javio muškarac koji se predstavio kao jedan od komandanata OVK i koji je rekao da će manastir danas ili sutra biti napadnut, te da televizija bude spremna da snimi uništavanje manastira", naveo je otac Janjić.

On je za B92 dodao da je o prijetnjama obaviješten KFOR, kao i da je o tome razgovarao sa više diplomata i predstavnicima američke Ambasade u Prištini.

Otac Sava Janjić kaže i da su KFOR i kosovska policija preduzele dodatne mjere bezbjednosti bez obzira na to što je moguće da je riječ o provokaciji.

On, međutim, ističe da svaka prijetnja mora da se shvati ozbiljno imajući u vidu da je od 1999. godine manastir napadan oružjem već četiri puta.

Prije nekoliko dana na jednoj od manastirskih kapija bio je ispisan natpis OVK.

Visoki Dečani su zadužbina kralja Stefana Dečanskog i cara Dušana. Gradnja je završena 1335. godine. Manastir se nalazi u jednoj udolini pored rječice Dečanska Bistrica jugozapadno od Peći, ispod planinskog masiva Prokletije.
Visoki Dečani se nalaze na listi svjetske kulturne baštine UNESKO-a.