Hercegnovski speleolozi, članovi Planinarskog kluba „Subra“ iz Herceg-Novog, koje predvodi Dejan Verigo, poznati su u Boki i u regionu po brojnim humanitarnima akcijama. pas spasavanje speleolozi herceg novi

Vični poznavaoci Orjena i drugih naših planina priskaču u pomoć u spasavanju života ljudi ali i životinja. Prošle godine u ovo doba nad morskim liticama kod Budve spasili su nastradalog jarca. A danas je spasen jedan pas.

Članovi PK „Subra“ izveli su speleo akciju sa ciljem spasavanja ugožene životinje. Dan ranije je Dejan Verigo, načelnik speleološke sekcije, obavješten da se u jami u blizini Đevojačkih greda (šira zona sela Kameno), nalazi pas. Nejasno je kako je i kada pas upao u jamu koja se nalazi na kraju jedne livade i iz nje nije bilo načina da se sam izvuče. U akciji spasavanja učestvovalo je šest planinara, od kojih su se njih dvojica (Dejan Verigo i Danilo Brajović) spustila uz pomoć speleološke opreme u jamu.

Da bi akciju lakše zavšili pomoć im je pružio hercegnovski veterinar, Boško Medić, ustupivši sredstvo za omamljivanje i transportni kavez. Ali ipak najteži dio posla bio je bezbjedno izvesti psa iz jame. Životinja je ko zna koliko vremena provela na dnu jame i bila je veoma nepovjerljiva. Lijek ubrizgan u hranu je učinio svoje, pa je pas konačno bezbjedno podignut konopom nakon nekih sat vremena do tada uzaludnih pokušaja. Na tijelu psa nije bilo vidnih povreda od pada u jamu, niti je bio dehidrirao. Bio je samo mokar, prljav od blata i kao što i narodna izreka kaže: „gladan kao pas“.

Radi se o psu srednje veličine, mješancu bez ogrlice. Kako je zdravstveno stanje psa bilo zadovoljavajuće, a postojala je opasnost da neko od učesnika bude povrijeđen u pokušaju da životinju odvedu do nadležnih gradskih institucija, spasioci su odlučili da se pas pusti na slobodu. Čim su ga odvezali pas je iskoristio priliku i pobjegao.