Vlada Republike Srpske je opredijeljena za razvoj tekstilne industrije u Hercegovini sa aktuelnim partnerom, rekao je danas u Bileći direktor Javnog preduzeća "Nikola Tesla" Dušan Vještica.

novi direktor javnog preduzeca nikola tesla na sastanku sa radnicama u bileci

Nakon sastanka sa zaposlenim u tekstilnoj industriji i predstavnicima partnera "Imeks internacional", Vještica je istakao da je imao konstruktivan razgovor o poslovanju i daljim koracima u radu.

"Radnike je najviše interesovalo pitanje održivosti projekta tekstila na području Istočne Hercegovine", rekao je Vještica i dodao da tekstilna industrija ostaje, ali da se ne može znati da li će doći do promjene partnera.

On je istakao da je Vlada Republike Srpske uložila velika sredstva u projekat tekstila, prvenstveno u Bileći, i da je to ozbiljna priča.

U posljednjih godinu dana u tekstilnoj inustriji u Hercegovini je zaposleno oko 400 radnica. SRNA

Vještica se nije sastao sa radnicama iz Trebinja

dusan vjestica nije posjetio trebinje radnice i dalje bez plata

Tridesetak radnica ”Imex Internacionala” iz Trebinja okupilo se ispred prodajnog objekta ovog preduzeća, tvrdeći da na sastanak u Bileću nisu ni pozvane.

Prema riječima Ljubice Rudić, jedne od radnica, one nisu imale razloga ići u Bileću, kada ih niko nije pozvao.

 - Mi uopšte nismo znali u koliko sati on dolazi niti smo bili mi pozvani. Zašto da idemo? Da li bi mi uopšte bile puštene unutra? - pita se Rudić i dodaje da su se bili dogovorili da će direktor Vještica doći da im se obrati.

 - Dogovor je bio da dođe i da  nam kaže šta ćemo i kako ćemo dalje, da nam kaže kada će nam isplatiti ovaj mart -  rekla je Rudić.
Reagujući na tvrdnju nadležnih u Imexu da su bili krajnje korektni prema njima Rudić je rekla da se njima možda tako čini.

- Tražimo samo naše što je zarađeno. Kako ću reći da sam korektna, ako nekome nisam dala ono što je zaradio. Samo tražimo da plate bude od 1. do 31. u mjesecu, nije bitno koji dan, ništa drugo - navela je Rudić.

Mirjana Spaić, takođe jedna od radnica kaže da Milena Janković, "samim tim nastojanjem da ne dođe ovdje,  vidi se šta radi".

 - Evo ona je ovo shvatila kao medijsku hajku. Jednostavno tražimo tu svoju mukom stečenu zaradu i ništa više. Ona je svojim postupcima napravila ovaj slijed događaja - istakla je Spaić.

 - Ovo je žalosno da moramo na ovakav način tražiti zarađeno.Čujemo da je izjavila da nam je izmirila dugovanja za januar i februar, što nije tačno, ostala nam je dužna za dva mjeseca, a uz martovsku platu tražićemo i dalje i ovo što nam se duguje iz predhodna dva mjeseca, kao i dva topla obroka - zaključila je Slobodanka Pikić.

Novo okupljanje radnice su najavile za 29. april ispred novog pogona  ”Novoteksa” u stečaju. AVAZ.ba