U Muzeju Hercegovine u Trebinju večeras je u organizaciji ove ustanove i Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske iz Banjaluke, otvorena izložba slika banjalučkog slikara Dušana Simića.

izlozba slika dusana simica u muzeju hercegovine

Izložba, koju je otvorio Nikola Galić, istoričar umjetnosti i muzejski savjetnik Muzeja savremene umjetnosti Srpske, obuhvata 28 djela u tehnici tempera i pastela, dajući autentičan presjek njegovog stvaralaštva koje je značajno obilježilo 50-te  godine prošlog vijeka na polju likovne umjetnosti na našim prostorima.

Simić je bio duhovni vođa grupe ''Četvorica'' koju su, pored njega, činili slikari Alojz Ćurić, Bekir Misirlić i Enver Štaljo, a prvi put su predstavili svoj rad izložbom u Domu kulture u Banjaluci 1955. godine, kazao je Galić.

"Kada bi govorili o duhovnim domenima Dušana Simića, koji je bio duhovni pokretač 'Četvorice', ona bi mogli da govorimo da je on svoje talente uokviravao u žandrovski okvir. Kada je slikao pejzaže, a naročito kada je slikao u akvarelu, oni su prozračni, puni senzacija zabilježenih u trenutku i oni odaju svježinu. A kada upotrebljava pastelne boje onda je sklon geometrizaciji kompozicije, dok kada upotrebljava ulje onda su tonovi zagasiti", rekao je Galić.

izlozba slika dusana simica u muzeju hercegovine

Simić je pokretač moderne misli, posebno duhovne atmosfere među mladim slikarima iz Banjaluke, odnosno bosanskohercegovačkim slikarima svoga doba, kazala Veseljka Salatić, direktor Muzeja Hercegovine.

Dušan Simić je rođen 1. septembra 1930. godine u Banjaluci. Završio je slikarstvo na banjalučkoj Višoj pedagoškoj školi 1953. godine, u vrijeme kada je šef katedre za Likovni smjer bio Božo Nikolić, tada veoma priznati slikar u Banjaluci i BiH.

Društvo likovnih umjetnika Banjaluke ustanovilo je 1979. godine nagradu "Dušan Simić", a koja je dodjeljivana ''za unapređivanje likovnog stvaralaštva''.

Simić je preminuo u Banjaluci 12. novembra 1961. godine.

izlozba slika dusana simica u muzeju hercegovine

izlozba slika dusana simica u muzeju hercegovine