Prošlo je gotovo deset godina od stupanja na snagu Sporazuma o pitanjima sukcesije imovine bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ), a da Bosna i Hercegovina još uvijek nije ušla u posjed imovine koja joj je pripala u Republici Hrvatskoj, piše Anadolija.

utopio se muskarac na plazi banje u dubrovniku

Pravobranilaštvo BiH više od sedam godina vodi pravnu bitku na sudovima u Republici Hrvatskoj za uknjižbu prava vlasništva na objektima koji su pripali BiH, ali bez uspjeha. Istovremeno, u Republici Hrvatskoj propada imovina BiH vrijedna na desetine miliona evra.

Vile i zemljišta u Dubrovniku

Po Sporazumu o sukcesiji imovine bivše SFRJ, BiH je pripala vila "Aurora" Trsteno, u Dubrovniku, površine 1.138 kvadratnih metara sa zemljištem od 7.033 kvadratnih metara, vila "Erika" (Bosanka), takođe u Dubrovniku površine 130 kvadratnih metara i zemljištem od 796 kvadratnih metara.

Kao imovina BiH treba biti upisan i hotel "Vis II" na Lapadu, takođe u Dubrovniku površine 968 kvadratnih metara, sa pripadajućim zemljištem od 9.041 kvadratnih metara.

BiH od imovine na području Dubrovnika potražuje i zemljište površine 745 kvadratnih metara u naselju Gruž, kao i zemljište u Srebrenom u neposrednoj blizini tog hrvatskog grada površine 1.980 kvadratnih metara, te bolnice u Cavtatu: objekat i zemljište površine 5.000 kvadratnih metara.

Među imovinom koja je u vlasništvu BiH na teritoriji Hrvatske nalazi se i kuća i zemljište u Omišu površine 1.064 kvadratnih metara.