Hercegovačka "turistička Meka" Trebinje postala je kupovni centar za stanovnike susjednih zemalja, koji u taj grad masovno dolaze zbog nižih cijena prehrambenih proizvoda, tekstilne i akcizne robe.

trebinje kao nekada trst

Kao nekada Trst, ili u bližoj prošlosti Segedin, Trebinje je posljednjih godina "preplavljeno" građanima Crne Gore i Hrvatske. Trebinjski susjedi kažu da uštede nisu zanemarljive, kako zbog vraćanja novca od PDV-a stranim državljanima, tako i zbog jeftinijih artikala.

- Od Trebinja smo udaljeni tridesetak minuta vožnje i često dolazimo da kupujemo, jer je roba u marketima jeftinija, kao i proizvodi na pijaci - kaže Frane Bogdanović iz Dubrovnika, koji je sa porodicom došao po neophodne namirnice. On napominje da na kupljenu robu uz povrat PDV-a uštedi i više od stotinu evra.

Najčešće dolaze Dubrovčani i građani Herceg Novog, ali nisu rijetki ni posjetioci iz Kotora, Nikšića i Podgorice, čiji je masovniji dolazak primjetan tokom vikenda i uoči praznika, a najčešće kupuju na trebinjskoj pijaci sir, kajmak, suvo meso, voće i povrće.

Prodavac u jednoj od trebinjskih mesnica Dušan Brnjašić kaže da se kupuju sve vrste mesa, što zbog niže cijene, što zbog kvaliteta, jer se prodaje provjereno domaće meso, a ne kao kod komšija uvozno.

- Najčešće se kupuje teletina, jagnjetina i juneća šnicla. Uglavnom su nam stalne mušterije iz Dubrovnika i Herceg Novog, a najviše kupuju tokom vikenda, mada dolaze i radnim danima - kaže Brnjašić.

Osim toga, Crnogorci i Hrvati organizuju svojevrsne "dentalne ture", popravljaju zube i ugrađuju implantate po cijeni koja je znatno niža nego u njihovim državama. Velike razlike u cijenama posebno su evidentne kod protetičkih usluga pa tako "totalna" proteza u Trebinju košta oko 500 maraka, a u Dubrovniku je dvostruko skuplja, zbog čega pojedini stomatolozi imaju pune ruke posla. Zbog skoro za pedeset odsto nižih usluga popunjeni su i frizerski saloni, kao i automehaničarske radnje. Na benzinskim pumpama kažu da im često navraćaju kupci iz susjednih gradova i da kupuju po pun rezervoar goriva, jer uštede od 20 do 30 feninga po litru.

Restorani

Kupci kažu da koriste priliku i da prošetaju, a da nikako ne zaobiđu ni trebinjske restorane gdje je hrana vrlo ukusna i znatno jeftinija. Posebno izdvajaju roštilj i burek.