Povodom protesta radnica, koje traju već skoro pola mjeseca, juče popodne se saopštenjem za javnost oglasila uprava preduzeća “Imeks internešnal RS”, u kome se navodi – da radnice nisu dobile otkaz nego su samovoljno i suprotno zakonu obustavile rad, da je svim radnicama, uključujući i njih 152 iz pogona u Trebinju, još ranije isplaćena plata za januar, a juče i plata za februar, u prosjeku od 407 KM za trebinjski pogon, dok plata za mart, kako ističu – još nije dospjela na isplatu, prenosi "Radio Trebinje".

imex international rs

„Radnice iz pogona u Trebinju su svojim ponašanjem, odnosno nezakonitom obustavom rada, te neizvršavanjem ugovorenih obaveza prema ino kupcu, nanijele veliku materijalnu štetu preduzeću ‘Imex Internacional'“, tvrde u ovoj kompaniji i dodaju da je nanesena šteta i ugledu preduzeća „iznošenjem netačnih informacija u medijama“.

„Podsjećamo na činjenicu da je ‘Imex Internacional’ isto preduzeće koje je 1997. godine po prvi put poslije rata otvorilo ‘Novoteks’ i čijim je posredstvom tada došlo do dugogodišnjeg zapošljavanja 1.100 radnica. Neshvatljivo je da su medijske oči i oči javnosti usmjerene u projekat oživljavanja tekstilne industrije do te mjere da kašnjenje plate za februar, već krajem marta, postaje udarna vijest, te da do te mjere ne postoji želja da ovaj projekat nađe svoj mir, bez spoljnjih miješanja. Umjesto da se pruži podrška našem stalnom nastojanju da projekat ide u ekonomski održivom pravcu, s ciljem što većeg zapošljavanja radnika, od kojih je veći dio i po deset godina proveo na biroima rada čekajući na posao”, kaže se u saopštenju „Imeksa“ i naglašava da je ovo preduzeće u nepunih godinu dana zaposlilo preko 400 radnika u Hercegovini.