Novu bolnicu u Nevesinju sutra će posjetiti eminentni ljekari iz Beograda, predvođeni poznatim hirurgom Predragom Peškom, da bi konkretizovali spisak opreme koja nedostaje kako bi sa radom počela jedna od najsavremenijih zdravstvenih ustanova u Republici Srpskoj i regionu, rekao je Srni direktor bolnice Velibor Milivojević.

bolnica nevesinje

Milivojević je dodao da će, nakon ovih dogovora, biti pripremljena tenderska dokumentacija za nabavku savremene opreme, te napomenuo da nedostaje kompletna nemedicinska oprema i dio medinske.

"Riječ je o posjeti najstručnijih ljekara koji će raditi u našoj zdravstvenoj ustanovi i sa kojima ćemo konkretno dogovoriti prioritete u radu", rekao je Milivojević, koji je i predsjednik Upravnog odbora dobrotvornog fonda "Mihajlo Labalo" Nevesinje.

Prema njegovim riječima, radovi na unutrašnjosti bolnice biće završeni za petnaestak dana, nakon čega će objekat biti spreman za postavljanje opreme, a biće završeno i uređenje okoline.

"Voda i struja su pušteni, a grijanje se privodi kraju", kaže Milivojević i dodaje će tokom ljeta bolnica biti u funkciji.

Prilikom ranijih obilazaka bolnice, doktor Peško je izjavio da će ova zdravstvena ustanova zahvaljujući najsavremenijoj opremi i najboljem medicinskom kadru, moći da odgovori najkomplikovanijim zahtjevima pacijenata.

Bolnica u Nevesinju, na oko 3.600 metara kvadratnih, biće specijalizovana za hirurgiju i dijagnostiku, a raspolagaće sa oko 50 kreveta.

Sredstva za ovaj projekat obezbijedila je fondacija "Mihajlo Labalo", ali je poslije smrti Labala 2007. godine bio doveden u pitanje završetak objekta, jer su nedostajala znatna sredstva.

Projekat je nastavljen zahvaljujući predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i entuzijazmu i angažovanju doktora Peška.

Odlukom Vlade Republike Srpske, "Elektroprivreda Srpske" obezbijedila je 500.000 KM za građevinske i unutrašnje radove u bolnici, dok će, kako je ranije najavljeno, novac za opremu obezbijediti Fond zdravstvenog osiguranja i druge republičke institucije.