Ansambl Nacionalnih igara „Jovan Dučić“ Trebinje osnovan je novembra 2013. godine, sa ciljem okupljanja građana, igrača folklora kao i ljubitelja ove vrste umjetnosti, a sa namjerom očuvanja tradicije, kulture našeg naroda na prostorima naše države kao igara i pjesama ostalih naroda i država.

ani jovan ducic

Ansambl je za vrlo kratko vrijeme naišao na simpatije naših građana, samim tim što smo dobili veliku podršku i što se sve veći broj građana uključuje u naše aktivnosti.

ANI „Jovan Dučić“ Trebinje će 24. maja 2014. godine održati prvu veću Međunarodnu smotru folklora veterana, izvođačkih ansambala, pjevačkih grupa i solista. Koncert će se održati na otvorenoj sceni bašte Hotela „Platani“. To će ujedno biti i prvi javni nastup ovoga ansambla.

„Naš ansambl je jedno zdravo domaćinstvo koga vode školovani u svijetu folklora i inače ugledni ljudi, a sačinjavaju ga iskusni igrači i oni koji su tek počeli da se bave ovom vrstom umjetnosti. Folklor nije samo uhvatiti se u kolo i igrati već kultura ponašanja, izražavanja i lijepa riječ pažnja i uzajamno poštovanje prema sličnim ansamblima i ličnostima“, navodi se u saopštenju Ani „Jovan Dučić“.

„Nažalost neke osobe koje nemaju nikakvih dodirnih tačaka sa ovom vrstom umjetnošću, žele da omalovaže rad našeg ansambla. Očito imaju problema u svom okruženju i sredini u kojoj rade pa su nemoćni da u svojoj kući riješe problem, prave i izmišljaju ga onda drugim“, dodaje se u saopštenju i zaključuje da ansambl broji 120 članova.
Ako ste zainteresovani, želite i imate volju da naučite da igrate ili ste već igrali pridružite se ansambli „Jovan Dučić“. Naići ćete na profesionalan rad i istu takvu obuku, kaže se u saopštenju ANI „Jovan Dučić“.