U okviru manifestacije "Noć knjige" u Trebinju je predstavljen roman mladog autora iz Nevesinja Sergeja Mandića "Zbunjenost ili bajka o ničemu posebnom", koji je izabran među pet najboljih u Republici Srpskoj u prošloj godini.

noc knjige trebinje

Mandić je istakao da mu je posebna čast i zadovoljstvo što je na ovakav način započeo književnu karijeru, te istakao da ga zadivljuje način na koji je organizovan cjelokupan proces do objave i promocije romana. 

Govoreći o temi romana, on je rekao da glavna junakinja pripada novijoj generaciji mladih ljudi, koji pokušavaju da nađu smisao života i da na neki poseban način obilježe svoju generaciju. 

"Primjećujući da većina ljudi pokušava da živi u svijetu iluzije ili bajke koji je njihov savršen svijet, nju beskrajno iritira, da bi na kraju knjige čitalac shvatio da junakinja nije toliko razumna i sklona relnosti kao što se prikazuje, već je i sama dio tog svijeta zablude da se može živjeti nekim drugim, boljim životom", rekao je Mandić. 

On je dodao da je mnogo teže od pisanja knjige - objaviti je, te napominje da je njegova izdavačka kuća Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske uložila mnogo truda da knjiga na najbolji način nađe put do čitaoca. 

Mandić je istakao da je pun entuzijazma i da mu je prvi roman dao podstrek da nastavi da piše, te najavio skori završetak drugog romana na temu - ludila, buđenje iz ludila i sitne socijalne i društvene nepravde koje dovode do tih pojava. 

Manifestacija "Noć knjige", koja je istovremeno održana i u Istočnom Sarajevu, Banjaluci, Doboju i Bijeljini, organizovao je Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske iz Istočnog Sarajeva povodom Svjetskog dana knjige i autorskih prava, a u okviru koje su promovisana djela koja su bila u izboru za nagradu "Zlatna sova". 

Šef trebinjske poslovnice Zavoda Ognjen Mitrović nada se da će ova manifestacija postati tradicionalna i da će okupljati sve više ljubitelja pisane riječi, posebno u Trebinju koje važi za grad kulture. 

On je naveo da je cilj manifestacije da se promovišu mladi autori, odnosno najbolji romani, te da mu je posebno drago što je takav jedan roman na prvoj večeri predstavio Hercegovac. 

Manifestacija "Noć knjige" organizovana je u trebinjskoj knjižari Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske iz Istočnog Sarajeva.