Industrijska proizvodnja u Srpskoj povećana je u prva tri mjeseca ove godine za 2,5 odsto u odnosu na isti period prošle godine, pokazuju podaci Zavoda za statistiku RS, piše "Glas Srpske".

bdp rast republika srpska

Rast proizvodnje zabilježen je u oblasti vađenja ruda i kamena za 10,7 odsto i prerađivačkoj industriji od 10,4 odsto, dok je pad od 16,1 odsto ostvaren u proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom.

Rast proizvodnje praćen je i rastom zaposlenosti pa je tako broj radnika u industriji u prvom kvartalu 2014. povećan za 2,1 odsto u odnosu na isti period 2013. godine.

U ovoj godini nastavljen je i rast izvoza, ali je istovremeno došlo i do povećanja uvoza. Srpska je u prva tri mjeseca ostvarila izvoz vrijedan 639 miliona KM, što je za 14 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine. Uvoz je istovremeno vrijedio 1,101 milijardi KM, što je za 7,4 odsto više u odnosu na prvi kvartal prošle godine. Spoljnotrgovinski deficit RS iznosio je u prvom kvartalu 462,56 miliona KM, dok je pokrivenost uvoza izvozom bila 58 odsto.