Prefinjena vojna taktika Rusije zbog koje Amerikance boli glava

Izvor: Blic.rs Foto: Blic.rs
TREBINJELIVE 24. 04. 2014. - 7:34h

Povodom aneksije Krima, američki državni sekretar Džon Keri optužio je Ruse da se ponašaju “kao u 19. vijeku”.

donjeck proruski aktivisti

Ali, zapadni vojni stručnjaci koji prate zbivanja na Krimu i u istočnoj Ukrajini smatraju, međutim, da je ruska vojska uspješno savladala i da koristi strategije i taktike 21. vijeka: kombinuje sajber rat i informativnu kampanju i ima odlično obučene specijalce.

Bivši komandant NATO i admiral u penziji Džejms Stavridis smatra da je to značajan pomak u pristupu ruskih kopnenih snaga, koje su “prefinjeno odigrale svoje adute”.

Kvaliteti koje je ruska vojska pokazala, po njemu, nisu važni samo za dramu u Ukrajini, već imaju i implikacija i kad je riječ o bezbjednosti Moldavije, Gruzije, centralnoazijskih republika, pa i zemalja centralne Evrope koje su članice NATO.

Prava snaga ovih operacija leži u tajnoj akciji, kombinovanoj sa dobrim obavještajnim podacima o slabostima vlade u Kijevu i njenoj spremnosti na vojni odgovor – smatra general Rodžer Mekdermont.

Ruska operacija u Ukrajini predstavljala je, naime, vještu kombinaciju grube i blage sile i pokazala je veliki napredak u strategijskom razmišljanju i djelovanju. Pri intervenciji na Krimu, Rusi su iskoristili vojne manevre da odvrate pažnju i prikriju namjere, a zatim su specijalno obučene snage, mornarička i desantana pješadija bez prepoznatljivih oznaka i uniformi, brzo ušle na teritoriju i obezbijedile ključne objekte.

Uskoro su Rusi i unutar istočne Ukrajine poslali male i dobro opremljene timove da zauzmu vladine zgrade koje su predali simpatizerima i lokalnim milicijama. Težište je prešlo na Donjeck i u pregovorima u Ženevi o Krimu više uopšte nije bilo riječi.

Američki vojni stručnjaci, pritom, smatraju da ova uspješna strategija može da bude primjenjena u svim zemljama koje imaju zajedničku granicu sa Rusijom i znatan procenat ruskog stanovništva.

Očigledno da ovo novo i vješto rusko kombinovanje sajber-rata, specijalnih snaga i konvencionalnih snaga predstavlja nešto što NATO treba dobro da prouči, i sa čime će u budućnosti morati da računa.

Kad je operacija krenula, Rusi su presekli telefonske vodove, omele komunikacije i poslužili se metodama sajber-rata kao bi ukrajinsku vojsku i njenu komandu odsijekle od poluostrva – konstatuje general Filip Bridlav, komandant NATO saveza.

TAGOVI:

Komentari

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.

Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
9.000+
dnevnih
posjeta
270.000+
mjesečnih
čitanja
665.000+
mjesečnih
pregleda stranica
19.100+
fejsbuk
sviđanja