Britanska kompanija "Kermas" biće strateški partner i investiraće oko 150 miliona maraka u izgradnju prvog vjetroparka u RS na planini Trusini, kod Nevesinja, saznaju "Nezavisne".

vjetropark nevesinje

Vjetropark Trusina će proizvoditi godišnje, kako se očekuje, oko 160.000 megavat-časova struje, što u prevodu znači da će prvi vjetropark u RS snabdijevati oko 40.000 domaćinstava ili grad sa oko 160.000 ljudi, pišu "Nezavisne".

Građevinski radovi za izgradnju ovog vjetroparka, kojem je nosilac projekta firma "Eol prvi" iz Nevesinja, već su počeli prošle godine, ali će planirani rok, prema ugovoru o koncesiji, biti prolongiran za kraj sljedeće godine zbog nespremnosti preduzeća "Elektroprenos" da taj vjetropark priključi na mrežu prije tog roka.

Prema riječima Zlatka Mandžuke, direktora firme "Eol prvi" iz Nevesinja, čiji je osnivač beogradsko preduzeće "Omega plus" sa 97 odsto vlasničkog udjela, a koje je takođe u vlasništvi Mandžuke, građevinski radovi na lokaciji Trusina, u opštini Nevesinje, koja se nalazi neposredno iznad Dabarskog polja, već su počeli. Tako je za izgradnju 4,5 kilometara internih saobraćajnica, od ukupno planiranih 11 kilometara, dosad na kamenitom hercegovačkom terenu ispaljeno oko 1.700 mina.

On je kazao da se očekuje da će za probijanje preostalih 6,5 kilometara lokalnih puteva i izgradnju 17 temelja na kojima će biti postavljene vjetrenjače biti ispaljeno još oko 2.600 mina. Prema njegovim riječima, u BiH se u ovom trenutku radi na razvoju 35 projekata vjetroparkova, različite veličine, gdje je vjetropark u Nevesinju zasad jedini u RS, jer se ostala 34 razvijaju u FBiH.

"Projekat Trusina je najdalje odmakao s razvojem i jedini je u kome su počeli građevinski radovi. Ukupna vrijednost investicije vjetroparka Trusina iznosi oko 150 miliona maraka", kazao je Mandžuka za Nezavisne".

Prema njegovim riječima, "Kermas" će direktno uložiti 30 odsto od te sume, dok će ostatak biti finansiran iz kreditnih sredstava.

Inače, Vlada RS je firmi "Eol prvi" u oktobru 2012. godine dala koncesiju na 30 godina za izgradnju vjetroparka sa 17 turbina na Trusini ukupne instalisane snage od 51 megavat. Visina vjetroturbina biće 84 metra s promjerom krilnog rotora od 112 metara, a ukupna godišnja proizvodnja struje u količini od 160.000 megavat-časova.

U Strategiji razvoja energetike u RS do 2030. godine kao najperspektivnije područje za izgradnju vjetroelektrana navedena je upravo istočna Hercegovina, odnosno prostor od Kalinovika do Trebinja.

Momčilo Šiljegović, načelnik opštine Nevesinje, rekao je da bi to mogao da bude pokretač razvoja privrede u Nevesinju, te da se nadaju zapošljavanju privrednih subjekata u izgradnji tog vjetroparka, te novim radnim mjestima.