Radnice preduzeća „Imex Internacional“ dobile su danas platu, i kad su se ponadale da su napokon dobile svoja potraživanja, utvrdile su da im je na račune u banci uplaćena samo jedna plata, i to umanjena.

novi protes radnika imeksa u trebinju

Trebinjske krojačice ističu da je današnji postupak vrhunac bezobrazluka i ponižavanja radnika u Srpskoj, te da su im plate umanjene od 30 maraka do preko 50.

 „Čule smo da je bila plata i došle smo da je podignemo. Međutim, tada smo vidjele da to nije nijedna mjesečna zarada, odnosno nije nam isplaćena čitava februarska plata“, kažu radnice i dodaju da im je bilo obećano da će danas dobiti dio januarske i februarsku platu.

Nakon što su saznale da u petak u Trebinje dolazi direktor Javnog preduzeća „Nikola Tesla“, Dušan Vještica, te da će im ponuditi novi posao, radnice ističu da neće prihvatiti da rade dok im se ne izmire sva potraživanja. „Radićemo pod uslovom da nam isplati sve što nam duguje i da nam ubuduće lično on garantuje platu, i jedino se tako možemo vratiti na radna mjesta“, istakla je za TrebinjeLive Slobodanka Pikić i dodala da im se Milena Janković još uvijek nije obratila.

Umanjene plate su isplaćene i radnicama u Bileći, s tim što se njima ne duguju topli obroci jer imaju sopstvenu menzu, dok se Trebinjkama duguju i dva topla obroka. „Hrana u Bileći je obustavljena zbog duga prema dobavljaču“, napominje Pikić. „Lično meni je je u januaru uzeto 35 maraka, a u februaru sam zaradila 420 maraka, što znači da sam trebala da dobijem 455 maraka, a dobila sam 400 KM“, ističe Pikić.

Vera Musić, koju je vlasnica preduzeća Milena Janković izbacila iz pogona u Bileći, kaže da je dobila 398 maraka, te da sa platom nije zadovoljna, jer su je radile i subote, nedjelje i praznike.

„Najmanje 100 maraka su nam od januarske plate ostali dužni, jer za 30 radnih dana primiti 340 KM je stvarno katastrofa, a evo sad i ova“, kaže Vera Musić i dodaje: „Još bih pozdravila Rakića, i neću ga nazvati gospodinom jer to ne zaslužuje. Kaže juče mom mužu da ja lažem i da nam samo jednu platu duguju i 17 maraka januarske plate, i da sam sama išla kod direktorice u kancelariju , a ne sa cijelom trakom. To me najviše povrijedilo, jer je rekao da sam sama išla kod direktorice. Zna cijela traka, i dovešćemo ljude da svjedoče ako treba. Samo da mu kažem da više prestane lagati, jer je dosta njegovih laži“, kazala je Musić u izjavi za TrebinjeLive. vera music

Ona napominje da ne može da plati struju i telefon, jer nema novca. „Radiću i za 370 maraka, ali da nam plata bude redovna. To je ispod svake cijene, jer raditi u tekstilu i subotu i nedjelju i praznike, i da ona /Milena Janković/ nama ovako radi. Sa malo smo zadovoljni, i ni to nam malo ne daju“, rekla je Musić.
Radnice su najavile protest za sutra, a u petak bi u Trebinje trebao da stigne Dušan Vještica, direktor JP "Nikola Tesla".