Izložba arhivskih dokumenata "Ličnosti i potpisi" (Autografi poznatih ličnosti na dokumentima Arhiva Jugoslavije) otvorena je juče u Galeriji Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske u Banjaluci, piše "Glas Srpske".

izlozba banjaluka

Zanimljivu postavku, koja je rezultat višedecenijske saradnje između Arhiva Republike Srpske i Arhiva Jugoslavije, u prisustvu mnogobrojnih posjetilaca otvorio je član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović.

Svi koji su radoznali i žele da saznaju biografije ljudi koji su ostavili snažan trag u različitim periodima imaju priliku da se upoznaju sa četiri hronološko-tematske cjeline: "Kraljevina Jugoslavija", "Svijet između dva rata",  "Poslijeratna Jugoslavija" i "Svijet poslije rata". U okviru svakog izložbenog eksponata data je fotografija ličnosti, dokument sa njegovim potpisom i kratka biografija. Autori kataloga i izložbe su Dušan Jončić, Jelena Đurišić i Dragoš Petrović.

- Ovo je jedinstvena postavka koju mogu da prirede samo pojedini državni arhivi. Tako su se na izložbi zajedno našli kraljevi Petar I Karađorđević, Aleksandar I Karađorđević, kraljica Marija Karađorđević, književnik i diplomata Kraljevine Jugoslavije Ivo Andrić, srpski pesnik, pisac i diplomata Jovan Dučić... - kazao je vršilac dužnosti direktora Arhiva Jugoslavije Miladin Milošević.

U drugoj izložbenoj cjelini, kako kaže, ravnopravno su zastupljeni svjetski državnici i političari, kralj Španije Alfonso DžIII i italijanski državnik, predsjednik vlade, lider Nacionalne fašističke partije Benito Musolini.