Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić poverio je mandat za sastav nove vlade lideru SNS-a Aleksandru Vučiću. Obećao sam da ću raditi vredno i pošteno i donositi dobre odluke za našu Srbiju, istakao je Vučić.

aleksandar vucic o garantu vojske srbije u regionu

Tomislav Nikolić je čestitao Aleksandru Vučiću na ostvarenim izbornim rezultatima i istakao da se sa liderom SNS-a dogovorio da tijesno sarađuju u donošenju odluka koje neće biti popularne.

"Iskreno čestitam Vučiću na ostvarenom rezultatu, odlučio sam da obavestim skupštinu da sam Vučiću poverio mandat, ali iskreno ne bio mu u koži, jer se Srbija nalazi u iskušenju. Pobeda, radost i veselje završeni su danom kada su pobrojani rezultati - danas počinje velika odgovornost i rad pod stalnom lupom javnosti, a mnogi će tražiti i čekati greške vlade", rekao je Nikolić novinarima.

Naglasio je da je siguran da vlada Srbije neće praviti greške, već da će donositi važne odluke.

"Dogovorili smo se da podelimo odgovornost, vlada i predsednik će tesno sarađivati. Radićemo timski posebno u odlukama koje neće biti popularne", rekao je Nikolić.

Mandatar za sastav vlade Aleksandar Vučić je naglasio da će u naredne tri ili četiri godine, koliko će vlada da traje, od Srbije napraviti zdravu i pristojnu državu. "Obećao sam da ću raditi vredno i pošteno i donositi dobre odluke za našu Srbiju", rekao je Vučić.

Prema njegovim riječima, teško da je neko dobio u težim okolnostima takav mandat, posebno poslije loših odluka iz 2007. i 2009. godine, zbog kojih je u državi visok deficit i ne funkcioniše ekonomija.

Uz napomenu da je to vlada koja je sastavljena u najkraćem roku, Vučić je zahvalio predsjedniku Nikoliću što mu je povjerio mandat.

Vučić je dodao da Srbija ulazi u teške i ozbiljne reforme jer će se raditi za slijedeće generacije, a ne za slijedeće izbore.

"Za mene lično je ovo veliki dan", rekao je Vučić.

Iznenađenja u sastavu vlade

Mandatar Aleksandar Vučić je rekao da će sastav njegovog kabineta biti poznat do 19 časova 27. aprila.

Ponovio je da će rokovi koje je ranije najavio biti poštovani, te da će sastav njegovog kabineta, odnosno imena ministara biti poznata 27. aprila i to do 19 časova.

Vlada će, dodao je, imati između 17 i 19 ministarstava, kako je ranije obećano, a Socijalistička partija Srbije, kao i Savez vojvođanskih Mađara biće dio te vlade, o čemu će koalicioni sporazum biti potpisan najvjerovatnije 26. aprila.

U vladi će, takođe, kako je rekao, biti dosta nestranačkih ličnosti, eksperata za pojedine oblasti, iako, kako je pomenuo, neki u opoziciji tu namjeru nazivaju "ekspertskim kretenizmom".

Biće velikih iznenađena u sastavu vlade, primjetio je Vučić, istovremeno uvjeren da će da građani biti zadovoljni radom te nove vlade.

Aleksandar Vučić je prethodno bio na konsultacijama kod predsjednika Nikolića u zgradi na Andrićevom vijencu.