Na Dan planete Zemlje – sutra, biće organizovane besplatne posjete pećini Vjetrenici, koja se nalazi u selu Zavala u Popovom polju.

pecina vjetrenica

Svake godine se, povodom Dana planete zemlje, organizuju besplatne kolektivne posjete Vjetrenici, koja je među najljepšim i najpoznatijim pećinama na svijetu.

Organizatori iz Javnog preduzeća „Vjetrenica“ ističu da im je drago što je ova manifestacija postala tradicionalna i što su posjete sve masovnije.

„Dan planete Zemlje i ove godine obilježićemo tako što će svaki naš posjetilac moći besplatno obići pećinu, uz to će imati priliku da vidi izložbu kraških polja, tradicionalne narodne nošnje našeg kraja i proba tradicionalne proizvode iz Popovog polja. Ovo je četvrta godina u kojoj organizujemo besplatne posjete pećini na ovaj dan i svake godine imamo sve više posjetilaca. Prošle godine bilo ih je oko 500, a ove godine se nadamo da će biti i više, ako nas vrijeme posluži“, kaže za "Radio Trebinje" Ana Soldo, direktorica Javnog preduzeća „Vjetrenica“.

Besplatne posjete Vjetrenici biće organizovane u tri termina, i to u 10, 12 i 14 časova.

Ana Soldo kaže da je cilj ovakvih manifestacija podizanje svijesti ljudi o vrijednostima prirodnih bogatstava kojima obiluje područje Hercegovine.

„Možemo reći da smo jako zanimljiv i poseban dio naše planete. Treba samo, i to pokušavmo ovakvim akcijama, podići svijest našeg naroda o tome kakvim smo ljepotama okruženi. Možda cijene ulaznica u pećine ili nacionalne parkove obeshrabruju ljude, pa zato nastojimo barem ovaj jedan dan u godini omogućiti zaintersovanima da bez plaćanja vide šta sve unutra ima“, kaže Soldova.

Inače, svi zainteresovani Vjetrenicu mogu posjetiti svakim radnim danom, do 1. juna, u vremenu od 10 do 15 časova, te nakon 1. juna od 10 do 18 časova, na svakih sat vremena. Cijena ulaznice je od 5 do 15 KM, kaže Soldova, s tim da djeca plaćaju 5, odrasli 10, penzioneri i studenti 8, a stranci koji individualno dolaze 15 KM.

U okviru manifestacije biće organizovane i izložbe te kulturno-zabavni program.