Njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije jutros je u Sabornom hramu u Trebinju služio Svetu arhijerejsku liturgiju povodom najradosnijeg hrišćanskog praznika, Vaskrsenja Gospoda Isusa Hrista - Vaskrsa.

sveta liturgija saborni hram trebinje

Svetoj liturgiji prisustvovao je veliki broj vjernika, a sveštenstvo eparhije je u toku liturgije obavilo svetu tajnu pričešća. Posebno je radovalo prisustvo velikog broja dječice, a nakon liturgije prisutnim su podijeljena jaja, koja je pripremila ova eparhija.

Svetu arhijerejsku liturgiju u crkvi u Mostaru služio je umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački i primorski Atanasije.

Proslavi Vaskrsa prethodila je priprema višenedjeljnim postom.

Liturgije su služene i u svim ostalim mjestima Hercegovine, kao i u svim hramovima širom pravoslavne vaseljene.

Isus Hristos je svojim vaskrsenjem iz mrtvih pobijedio smrt i svim ljudima od Adama i Eve do posljednjeg čovjeka na Zemlji darovao vječni život. Bez Vaskrsa hrišćansko vjerovanje ne bi imalo nikavog smisla. Vaskrs je praznik pobjede života nad smrću, dobra nad zlom. 

Vaskrsenje Gospoda Isusa Hrista, kako se taj praznik označava u kalendaru SPC, najstariji je hrišćanski praznik i praznuje se još od prvih vremena hrišćanstva. Glavni je pokretni praznik i na osnovu njegovog datuma određuje se kada će pasti drugi pokretni vjerski praznici.