Predstavnici hercegnovske parohije Stari grad, koju je predvodio paroh stavrofor otac Radomir Nikčević, tradicionalno su obišli Opštu bolnicu u Meljinama i svim bolesnicima i osoblju uručili vaskršnje poklone, šarana jaja i druge sitne darove, a sve povodom Vaskrsa, najvećeg hrišćanskog praznika.

crkva svetog arhangela mihaila herceg novi

Bolesnici i medicinsko osoblje bolnice su sa oduševljenjem primili svoje goste. Otac Nikčević je bolesnima poželio brzo ozdravljenje, a osoblju zahvalio što hrišćanski njeguju pacijente svoje ustanove. Darodavci su posjetili interno i hirurško odjeljenje, a zatim porodilište i bolesnike koji se liječe u barokomori.

Na posjeti i darovima zahvalio se načelnik hirurškog Odjeljenja dr Nenad Sekulić, kazavši da niko od pacijenata ne bi želio da je na veliki praznik bolestan, ali i da je lijepo što bolesni nisu zaboravljeni.

„Drevni običaj je da se na velikim hrišćanskim praznicima obiđu bolesni, nemoćni i oni koji su najugroženiji. Pažnja tim ljudima je najbitnija. Ovo je način da uđe blagoslov božiji u njihove domove. Bolnica je mjesto gdje je ljudima potrebna prije svega božija pomoć. Zato se mi već drugu godinu vraćamo tim drevnim običajima gdje se ovdje u Boki, na ovako veliki hrišćanski praznik, obilaze bolesni. A mi smo posjetili  i porodilište, mjesto gdje se u ovom gradu rađa život“, rekao je otac Nikčević.

Svečanosti povodom vaskršnjih praznika počele su još na Veliki petak, kada je održano bdenije sa polaganjem plaštanice i statije (opelo i plač Majke Božije) povodom Hristovog stradanja, te litija oko hrama svetog Arhanđela Mihaila.

otac nikcevic u bolnici u meljinama

Na veliku subotu  u crkvi Arhanđela Mihaila i u crkvi Svetog Spasa na Toploj održano je saborno krštenje.

Danas je u crkvi Sv. Teodora Ušakova održana Vaskršenja služba osvećenja vaskršnjih jaja, a u istoj crkvi večeras u 20.00 časova biće održana  vaskršnja večernja sa čitanjem Jevanđelja na različitim jezicima.

Povodom vaskršnjih praznika u MZ Prijevor Sutorina kod Herceg-Novog  danas će se u Domu kulture organizovati zabavni Vaskršnji program i druženje. Predviđene su i takmičarske discipline gađanje novčićima  vaskršnjih jaja, stoni tenis, basket, šah, briškula i  trešet, a za sutra je u Kutima predviđena tradicionalna Vaskršnja litija koja ide kroz Kute i Zeleniku, prevođena mitropolitom Amfilohijem.