Vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije izjavio je da je ljudima potrebna obnova života, a to je Vaskrs, te je poručio da jedino istinska ljubav među ljudima može stvarati jedinstvo.

vladika grigorije

Vladika Grigorije je rekao da je srpski narod u posljednje dvije do tri decenije izgubio mnogo životne energije i zadobio mnogo rana na tijelu i duši zbog toga što neki počeci i koraci nisu bili iz ljubavi. 

"Važnije je da pokažemo ljubav i dostojanstvo, nego da naše različitosti izazivaju podjele. Kao ljudi koji su na čelu jednog naroda i jedne crkvene oblasti, moramo biti sluge jedinstva", rekao je vladika Grigorije za "Blic". 

On je rekao da različitost mora biti sačuvana, ali se podjele moraju prevazilaziti. 

Vladika Grigorije je naglasio da bi zahtjev za slogom, koja podrazumijeva ukidanje različitosti, bio suprotan jevanđelju. 

"Svako djelo koje se čini mora biti prožeto voljom za dobro. Sve drugo završava se u besmislu i propasti", rekao je vladika Grigorije. 

On je rekao da ljudima ne treba reforma, nego im je potrebna obnova i život dostojan čovjeka. "U Crkvi kao zajednici sve se pokreće od Vaskrsa i sve ide ka njemu", rekao je Grigorije. 

Vladika je najavio da će za mjesec dana u Nevesinju biti otvorena bolnica, čija gradnja je počela novcem velikog dobrotvora Mihajla Labala, a nakon njegove smrti nastavljena i okončana uz pomoć predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika. 

"Kada bi Bog dao da budemo u mogućnosti da pomognemo i u prosvjeti i u osnovnim i srednjim školama, ne samo mi kao Crkva, nego svi. Meni se uistinu učinilo da su škole i bolnice, kada su u lošem stanju, najočigledniji odraz i slika našeg duhovnog stanja. Ako i kada to povratimo, onda ćemo moći da se nadamo napretku", zaključio je vladika Grigorije.