Akademik Matija Bećković izjavio je da današnja Srbija nije prvi put na testu svjetskih sila, odnosno da je više puta bila na tom testu i uvijek jednako prolazila.

Promocija knjiga Matije Beckovica

"Tu nema nikakve neizvesnosti. Sve što se događa ne događa se prvi put. Pošto je rezultat poznat možda se više ne bismo morali ni testirati ni maltretirati", ocijenio je Bećković.

Umjesto komentara na priznanja da je NATO bombardovao Srbiju bez znanja Savjeta bezbjednosti, Bećković je rekao "ali nemojte da nas sada bombarduju zato što tražimo odštetu".

On je za "Večernje novosti" rekao da su u istoriji Srbi najgore sami govorili o sebi, a to su potom ponavljali svi, dodajući da za to ima previše primjera.

Kao najsvježiji naveo je da je Crkva predložila da se prah Nikole Tesle nad čijim je zemnim ostacima počinjen nečuven zločin, pohrani ispred Hrama Svetog Save na Vračaru.

"To je najveća počast koju srpski narod i SPC mogu nekom ukazati, ali nastala je uzbuna da se to `skrnavljenje` spreči", podsjetio je Bećković.

On je dodao da je taj čin sam po sebi kao kada bi između Olimpa i Panteona dali prednost Marinkovoj bari.

"Kao da nam je najviše stalo do ravnodušnih prijatelja i nezainteresovanih turista. Zbog njih prekrajamo istoriju i istinu. Oni su odavno okrenuli glavu i zalupili vrata za nama, a mi se još dogovaramo kako da ih zadržimo, kao ona prljava kola na kojim piše `operi me` i mi pristajemo na sve i svakoga", rekao je Bećković.

On je ocijenio da današnja Srbija slabo stoji sa primjerima heroja i inadžija i dodao da se ne sjeća ko se to posljednji inatio. "Kome smo za inat sve raskućili. Za inat kome smo ostali bez ruke i oka", upitao se Bećković.