Trebinjac Trifko Lakić svoju kuću u naselju Zasad pretvorio je u pravi mali etno-muzej. On već godinama sakuplja stare stvari i pokućstvo i čuva ih u svojoj kući kao ukras.

trifko lakic

Rodno selo

- S ovim hobijem počeo sam sasvim slučajno sakupljajući stvari iz svoje stare rodne kuće u selu Veličani u Popovom polju. Kako je vrijeme odmicalo sve više sam se zaljubljivao u sakupljanje starina i počeo da tragam za njima i po drugim selima širom trebinjske općine - priča Lakić.

U svojoj kolekciji ima više od 400 eksponata, od potkovica, petrolejki, kantara, mlinova za kafu, pisaćih mašina, srpova, sedla i volovskog jarma pa do sahana iz kojega su nekada svi ukućani jeli.

- Posebno mi je draga i vrijedna bačvica iz 1902. godine, zapremine 4,2 litra koja je služila za skladištenje rakije ili vina,  koja je s obzirom na ondašnju tehnologiju  napravljena izuzetno lijepo i kvalitetno, a i sada nigdje na propušta tečnost.
    
Dodaje da mladi ljudi ne znaju mnogo o životu svojih predaka, a u to se uvjerio prije nekolike godine, kada je iz sela donio burilo u kome se nosila voda s izvora, a njegov tridesetogodišnji komšija nije ima pojma šta je to. 

Dobiva na poklon

Trifko kaže da sada mnoge eksponate dobiva na poklon, ali da su često u lošem stanju pa zahtijevaju temeljno čišćenje i konzerviranje da bi ih sačuvao za buduće naraštaje.

Otvorena vrata posjetiocima

Lakić  kaže da bi volio da ima veći i bolji prostor nego što je njegova kuća, gdje bi mogao da izloži svoje eksponate da budu pregledni i složeni po svojoj namjeni. Dotad vrata doma ovoga penzionera otvorena su za sve posjetioce, koji žele da se upoznaju s njegovim neobičnim hobijem.