NJegova svetost patrijarh srpski Irinej pozvao je u Vaskršnjoj poslanici svetosavsku djecu u otadžbini i rasijanju na zajedništvo jer je Vaskrs praznik svepravoslavnog jedinstva i svehrišćanskog zajedništva.

patrijarh irinej porucio da nije kaznio vladiku atanasija

"U ime Hrista vaskrslog pozivamo vas na jedinstvo i slogu u crkvi NJegovoj. Ko nije u jedinstvu sa Crkvom koju on steče krvlju svojom, nije ni sa Hristom Gospodom. Bez Hrista nema crkve, a ni crkve nikada nije bilo bez Hrista. Zato van Crkve nema spasenja", poručio je patrijarh Irinej.

Patrijarh srpski ukazao je na to da je čovjek van Crkve bezdomi čovjek, poput Adama izgnanog iz raja.

Patrijarh Irinej je poseban pozdrav vaskršnje ljubavi uputio stradalnoj braći i sestrama na Kosovu i Metohiji koji, iako u okovima neslobode, obespravljenosti i diskriminacije, danas zajedno sa nama slave pobjedu dobra nad zlom, života nad smrću, Hrista vaskrslog nad demonskim silama tame.

"Sa istom ljubavlju u vaskrslom Hristu Gospodu i toplim molitvama danas pozdravljamo i svu našu braću i sestre u Dalmaciji i Lici, na Kordunu, u Baniji, Slavoniji i Baranji. Sa `Hristos vaskrse` pozdravljamo i svu našu braću i sestre u Republici Srpskoj, FBiH, Crnoj Gori, Sloveniji i Makedoniji", rekao je patrijarh srpski.

NJegova svetost naglašava da posebne molitve pobjeditelju grijeha, smrti i ljudske nepravde danas upućujemo pravoslavcima na Bliskom istoku i u Ukrajini sa željom i molitvom da svjetlost Hristovog vaskrsenja razagna tamu grijeha koja se nadvila nad Ukrajinom i da prosvijetli um i dušu sijačima mržnje prema svetom pravoslavlju i prema ruskom pravoslavnom narodu.