HERCEG-NOVI - U organizaciji hercegnovskog paraglajding kluba „Adrijaflaj“, u prisustvu većeg broja pilota iz Crne Gore i regiona, u Igalu je održan seminar sa stručnim predavanjima.

paraglajderi herceg novi seminar

Predavači su bili master inspektori Svjetske asocijacije paraglajding pilota i instruktora APPI, čije je sjedište u Švajcarskoj. APPI instruktori Manu Bone i Mat Abrard su iz Francuke, a predavanja su slušali paraglajderi iz Crne Gore, Republike Srpske, Francuske, Hrvatske i Albanije.

U toku rada seminara učesnike su obišli inspektori  iz Agencije za civilno vazduhoplovstvo Crne Gore  na čelu sa Draganom  Rašinom.

Master APPI instruktor Manu Bonte, poznati francuski novinar za paraglajding koji piše za brojne francuske i svjetske časopise o paraglajdingu i autor knjige „Paraglajding kroz divljinu“, gdje opisuje 50 letova kroz predjele u Francuskoj i drugim zemljama,  za „Dan“ kaže da je seminar uspio, te da su svi piloti sa kojima je imao susret gostoljubljivi. On ističe da je prostor Boke dragulj za paraglajding, te da Herceg-Novi ima najbolja poletišta na Balkanu.

„Cilj ovog seminara u Igalu je da doprinesemo unapređenju i da radimo na samom sistemu da bi ovaj sport i posao učinili sigurnim i boljim. Za sve one mlade ljude koji žele da se bave ovim hobijem želio bih  da u startu ovdje u Crnoj Gori pronađu sebe i da ne ulaze samo kao u sport, već kao u nešto šire“, rekao je Manu Bonte i dodao da imaju dobru saradnju sa paraglajding klubom iz grada pod Orjenom.

Na seminar u Igalu iz Trebinja je stigao Zoran Petrović, koji kaže da je seminar bio odličan i za pilote i za instruktore. „Kod nas u Trebinju paraglajding se već duže godina upražnjava. Svake godine radimo na usavršavanju svojih članova. Klub u Trebinju ima desetak članova i naravno težimo da sve proširimo. Imamo podršku lokalne zajednice i na neki način podršku države, i paraglajding zauzima jednu veoma značajnu poziciju u turističkoj ponudi grada“, istakao je Petrović i dodao da je saradnja sa Novljanima veoma dobra.

On dodaje da je u Trebinju poletište brdo Leotar, što je atraktivno i za poletače, ali i za posmatrače sa zemlje. Dodaje da su uslovi za rad izvanredni, te da klubovi iz dva susjedska grada planiraju zajedničku promociju paraglajdinga.

Na kraju seminara ni Dušan Stevović iz Herceg-Novog nije krio zadovoljstvo. „Mi kao članovi međunarodne asocijacije bili smo domaćini ovog seminara koji je u stvari nadogradnja znanja za sve instruktore iz naše zemlje i zemalja iz okruženja“, kazao je Stevović i dodao da su svi učesnici profitirali na jednosedmičnom seminaru. Kaže da klub u Herceg-Novom ima sedam aktivnih pilota, te da su svi u klubu ponosni na organizovanje seminara koji će se pričati širom Evrope.