U Trebinju je danas predstavljena Studija izvodljivosti projekta vodosnabdijevanja i kanalizacije na području grada, koju je finansirala EU, a vrijednost cjelokupnog projekta je oko 7,7 miliona evra.

predstavljena studija izvodljivosti i kanalizacije u trebinju

Studiju je predstavio Sohail Hasan, glavni ekspert za infrastrukturu u okviru kompanije "VIG internešnel" koju je angažovala EU za cjelokupnu izradu studije.

Hasan je istakao da je studija potvrdila prioritete i sagledala dugoročni razvoj vodosnabdijevanja i kanalizcije, kao i tretmana otpadnih voda, napominjući da su svi radovi opravdani i izvodljivi finansijski.

Gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević rekao je da je Studija od velike koristi gradu, jer pokazuje u kom pravcu se treba dalje kretati i šta su prioriteti u radu, napominjući da će i lokalno preduzeće "Vodovod" iz sredstava koja ostvaruje moći da preuzme funkciju investiranja, odnosno izgradnje i proširenja postojećih sistema otpadnih voda.

On je naveo da će se, nakon prečišćavanja otpadnih voda, ta voda moći koristiti za navodnjavanje Popovog polja, te da neće imati negativne efekte ni zagađivati područja nizvodno od grada.

"Studija nam otvara širom vrata da možemo da apliciramo i prema IPA fondovima i za grantovska sredstva", rekao je Vučurević, ističući da je Švedska agencija za međunarodni razvoj /SIDA/, kao jedan od pratećih investitora u ovom programu, obavijestila Gradsku upravu da će projekat koji odabere moći da uđe u uži izbor za grantovska sredstva za naredni period.

On je dodao da bi realizacija cjelokupnog projekta trebalo da bude završena za pet do šest godina.