Najstarija  stanovnica Trebinja i jedna od najstarijih, ako ne i najstarija stanovnica Bosne i Hercegovine Krstinja Šupljeglav proslavila je 105. rođendan uz dvije rođendanske torte koje su joj za ovu priliku napravile snahe.

baka kika

Dobro vidi

Baka Kika, kako je od milja zovu, kaže da je još zdravlje dobro služi i da i sada, iako ima 105 godina, dobro vidi. 

Prisjećajući se svoje mladosti Kika priča da je rođena u porodici s dvanaestero djece, a da je i ona sama rodila sedmoro, od kojih je danas živo petoro, tri sina i dvije kćerke, od kojih najstarija kćerka Gospava ima 82 godine. 

- Danas su joj živi jedna sestra u Zrenjaninu i brat u Beogradu, a moja mama je bila treća po redu - priča sin Savo koji se zajedno sa svojom suprugom Jovankom brine o Krstinji.

Prema riječima bake Kike, čovjek treba biti umjeren u svemu i ni sa čim ne treba pretjerivati i slagati se sa svojim najbližim.

- Recept za moj ovako dug život je porodična sloga i umjerenost. Ne treba ni u čemu pretjerivati. U mladosti sam popila i po neku čašicu vina ili rakije, uvijek sam bila mršava i nikada nisam imala više od 55 kilograma, a jela sam sve, ali umjereno - priča baka Kika dodajući da su je noge izdale, a kako i ne bi kada je na njima prešla hiljade kilometara.

Savo kaže da se baka do unazad pet godina kretala sama, a onda je slomila kuk i od tada joj je potrebna pomoć, ali još, kada je lijepo vrijeme, uz pomoć snahe Jovanke izađe na terasu.

Krstinja kaže da se nije udala za čovjeka koga je voljela i željela nego za onoga koga joj je odredila porodica.

- I danas žalim što se nisam udala za Stevana nego su mi otac i stric ugovorili brak s mojim suprugom Božom. Nisam poznavala svog supruga kao ni nikoga u njegovoj kući. Prvi put sam ga vidjela na prosidbi, drugi put kada smo kupovali haljine i treći put na vjenčanju. Kada sam se ja udala davne 1930. godine u kući me je dočekalo osmero čeljadi. S mužem sam se dobro slagala i djecu izrodila - prisjeća se Krstinja i dodaje da je Božo bio stariji od nje tri godine, a umro je prije 30 godina.

Okupljanje porodice 

Prema Kikinim riječima njena najveća sreća je što je sva djeca, unučad, praunučad, pa i čukununučad dobro paze. Najsretnija je, veli,  kada se okupe oko nje, ali i kada ih čuje telefonom, jer je sluh dobro služi.  

11 unučadi 

19 praunučadi

7 čukununučadi 

Voli slatko 

Snaha Jovanka nam je ispričala da je baka Kika jedanput bila bolesna te da je 90 dana živjela samo na infuziji i ništa nije jela ni pila.

- S proljećem se oporavila i evo od tada je prošlo više od 5 godina, a ona je počela da jede prvo dječije kašice, a sada opet sve, samo što joj je draže slatko od slanog - kaže Jovanka.