Radni vijek Hidroelektrane „Trebinje 1“ produžen za 20 godina

Izvor: SRNA Foto: TrebinjeLive
TREBINJELIVE 15. 04. 2014. - 18:42h

Revitalizacijom i modernizacijom Hidroelektrane „Trebinje 1“, koja se realizuje u okviru projekta „Pauer tri“, radni vijek ove hidroelektrane biće produžen za najmanje 20 godina, rekao je Srni direktor Hidroelektrana na Trebišnjici /HET/ Marko Mitrović.

brana grancarevo

Mitrović je napomenuo da oprema, koja je instalisana u prethodne dvije faze, besprijekorno funkcioniše, a da će nakon treće faze, čija je realizacija u toku, kompletna elektro-mašinska oprema Hidroelektrane „Trebinje 1“ biti zamijenjena opremom najnovije generacije.

On je podsjetio da se saradnja sa „KFW“ njemačkom razvojnom bankom realizuje u okviru projekta „Pauer tri“ od 2001. godine kao „Projekat revitalizacije i modernizacije Hidroelektrane ‘Trebinje 1“ i to kroz tri faze.

„Prve dvije faze su završene, a ugovor za treću je potpisan u martu prošle godine i finansira se na kreditno-donatorskoj osnovi u iznosu od 10 miliona evra“, naveo je Mitrović, napominjući da je šest miliona evra kreditnog aranžmana „KFW“, četiri miliona evra donacije HET-u od „KFW“ banke, dok sa 1,12 miliona evra učestvuje HET.

On je dodao da ova faza obuhvata radove na revitalizaciji generatora i turbine, te da su izabrani eminentni izvođači radova iz NJemačke, Švajcarske i Švedske.

Rukovodstvo HET-a je ukazalo na izuzetno dobre proizvodne rezulatate u prethodnom periodu i ambiciozne planove za ovu godinu.

Mitrović je istakao da je planirana proizvodnja u ovoj godini 1.078,20 gigavat-časova, te da je do polovine aprila ostvareno 390,69 gigavat-časova ili 44,37 gigavat-časova više od planiranog.

On je dodao da će prema dosadašnjim pokazateljima i mjesečni plan za april od 102,34 gigavat-časova biti premašen.

Kota Akumulacije Bileća je 389,14 metara ili 0,5 metara ispod planirane.

TAGOVI:

Komentari

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.
Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
8.500+
dnevnih
posjeta
265.000+
mjesečnih
čitanja
620.000+
mjesečnih
pregleda stranica
18.500+
fejsbuk
sviđanja