Vanja Spaić, maturant srednje Medicinske škole u Trebinju i članica Atletskog kluba „Leotar“, novo je lice koga ćemo predstaviti na stranicama portala TrebinjeLive. Razlog svima poznat, za uspješne uvijek ima prostora i vremena.

vanja spaic atletski klub leotar trebinje

I dok baca koplje na stadionu „Police“ i bori se za plasman na Svjetsko prvenstvo u Sjedinjenim Američkim Državama, iskoristili smo pauzu da sa Vanjom napravimo kratak razgovor o njenim počecima, uspjesima i planovima za budućnost.

Sve je počelo od ranog djetinjstva, a Spaići su poznati u atletici. Samo je iz Vanjine porodice njih troje branilo boje Leotara. Aktivno se počela baviti 2005. godine, a ljubav prema atletici je, kako kaže, samo nastavak porodične priče. „Otac mi je trener, sestra mi se takođe bavila atletikom. U početku sam radila više atletskih disciplina. Trčala sprint, skakala u dalj i troskok, a na kraju sam se opredijelila samo za koplje, jer se pokazalo da tu ostvarujem najbolje rezultate“, kaže Vanja Spaić za TrebinjeLive.

Ostvarila je zapažene rezultate na mnogim takmičenjima širom Evrope. Njeni najznačajniji uspjesi su prvo mjesto na Prvenstvu BiH za seniore, održanom prošle godine u Zenici, zlatna medalja na Međunarodnom atletskom mitingu u Baru, u konkurenciji seniorki, a uspješna je bila i na Evropskom timskom prvenstvu u Banskoj Bistrici, u Slovačkoj, i u Bugarskoj na Balkanskom prvenstvu, gdje je osvojila četvrto mjesto i oborila državni juniorski rekord BiH. vanja spaic atletski klub leotar trebinje

U aktuelnoj godini sezonu je otvorila 1. marta na Bacačkom mitingu u Splitu, gdje je, kako je trebinjska javnost već navikla, oborila novi lični i državni juniorski rekord, bacivši koplje 46,25 metara. Sredinom marta nastupila je sa reprezentacijom BiH na Evropskom bacačkom kupu u Portugalu. Sve ovo, kako ističe, predstavlja joj satisfakciju za budući rad.

Uzimajući u obzir da u Trebinju ne postoje, maltene, ni elementarni uslovi za atletiku, uspjesi naše sugrađanke su i te kako značajni. „Jako je teško trenirati u Trebinju. Nemamo tartan stazu i zaletište, već samo šljaku. Kada idem na takmičenja velika je promjena podloge, sa šljake na tartan. Mada, iako je teško, treniramo uprkos lošim uslovima, i to se pokazalo po dosadašnjim rezultatima“, dodaje Vanja.

Za ovu godinu cilj joj je ispunjenje norme za Svjetsko prvenstvo koje se održava u Judžinu /Eugene/, u saveznoj američkoj državi Oregon.

Značajno je istaći da je Vanja 2008. godine proglašena za perspektivnu sportistkinju grada Trebinja, dok joj je na prošlogodišnjem izboru „Najboljeg sportiste Trebinja“ pripalo drugo mjesto.

Stalni je član reprezentacije BiH za juniore i seniore, a u tri navrata je proglašavana za najbolju atletičarku hercegovačke regije.

Na kraju razgovora za TrebinjeLive napominje da ne bi uspjela bez podrške porodice i prijatelja, te da će joj atletika, pored daljeg obrazovanja, biti vodilja u životu.

vanja spaic atletski klub leotar trebinje