Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac ocijenio je da je neprihvatljiv odnos pravosudnih institucija BiH prema logorašima iz Republike Srpske, čiji je status neophodno zakonski riješiti.

stasa kosarac sa logorasima istocne hercegovine

Nakon današnjeg sastanka u Trebinju sa predstavnicima logoraša sa područja istočne Hercegovine, Košarac je ukazao da su najveći problemi neprocesuiranje onih koji su počinili ratne zločine nad Srbima, selektivan odnos pravosudnih institucija BiH prema ratnim zločinima, dominantna uloga međunarodne zajednice i OHR-a pri izboru tužilaca i sudija, kao i zapošljavanje logoraša.

Košarac smatra da dio međunarodne zajednice i OHR, koji posredstvom izbora Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH, biraju politiku koja odgovara bošnjačkim predstavnicima, a to je da se nikada ne procesuiraju oni koji su činili ratne zločine nad Srbima.

"Najveći problem je što ljudi koji su činili ratne zločine tokom posljednjeg rata nisu odgovarali. Zato razumijem ogorčenje logoraša zbog odnosa pravosudnih institucija BiH", rekao je Košarac.

On je istakao da postoje jasni dokazi da su Srbi u Hercegovini bili izloženi maltretiranju i različitim oblicima ratnih zločina.

Košarac je kao primjer naveo logor u Dretelju, za koji je MUP Republike Srpske dostavio spisak od 69 imena lica odgovornih po političkoj, vojnoj ili policijskoj liniji, ali da je pred sud izašlo samo pet ljudi.

On je istakao da taj podatak govori da se i dalje vrši selektivna pravda i da pravosudne institucije BiH to čine na vrlo nejasan način, što logoraše i njihove porodice iscrpljuje.

Kao jedan od gorućih problema logoraša, Košarac je naveo zapošljavanje, te izrazio uvjerenje da će u narednom periodu biti pronađen način da u javnim preduzećima i ustanovama budu zaposleni najugroženiji iz ove kategorije.

Na sastanku je istaknuto da je neophodno riješiti problem oborenih presuda logoraša, odnosno gdje je drugostepeni organ poništio presudu prvostepenog, zbog čega logoraši, umjesto da naplate odštetu, moraju platiti sudske troškove i po više hiljada KM.

"O ovom problemu ćemo informisati Centar za istraživanje ratnih zločina i tražiti pravnu podršku Ministarstva pravde da bi sagledali mogućnost obnovljanja postupak", rekao je Košarac.

On je naglasio da će ovo pitanje narednih dana biti aktuelizovano pred nadležnim institucijama, jer je nedopustivo da prvostepeni organ konstatuje jedno, a drugostepeni obori takvu odluku.

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja logoraša regije Trebinje Dobrivoje Bojović izrazio je zadovoljstvo posjetom Košarca koga je upoznao o problemima najugroženijih porodica logoraša.

Bojović kaže da su ukazali na problem logoraša Boriše Hamovića, borca prve kategorije, čija je supruga stoodstotni invalid, dvoje djece ne radi, a žive kao podstanari. "Dobili smo čvsto uvjeravanje od Košarca da će se ova porodica do jeseni useliti u kuću koju su započeli prije pet godina", rekao je Bojović.

Logoraši su na sastanku tražili pomoć i zaposlenja samo za one najugroženije porodice, te ukazali da nisu svrstani ni u jednu kategoriju kada se dijeli bilo kakva pomoć, iako su prošli golgotu i proživljavaju teške traume.

Oni su istakli dobru saradnju sa lokalnim vlastima, te zahvalili Marku Mitroviću, bivšem načelniku opštinskog Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu u Trebinju, koji je im je, kao su naveli, pomogao da se Udruženje registruje, uvrstio ih u grant opštine i dao im kancelariju bez ikakve naknade.

Bojović je rekao da na spisku Udruženja ima 900 logoraša, a registrovanih je oko 350.

Košarac je danas za šest najugroženijih logoraša sa područja istočne Hercegovine podijelio prehrambene pakete.

Sastanku sa logorašima prisustvovali su i poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Ilija Tamindžija i direktor za investicije u Hidrolektranama na Trebišnjici Luka Petrović, koji su obećali da će se uključiti u rješavanje prioritetnih problema logoraša.