Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Petar Đokić danas je u Nevesinju za tri porodice poginulih boraca i ratnih vojnih invalida uručio ključeve stanova i najavio da će dodjelom paketa nepovratne novčane pomoći do juna u potpunosti biti završeno stambeno zbrinjavanje boračkih kategorija na području ove opštine.

stanovi borci nevesinje petar djokic

Ukupna vrijednost stanova od po 70 metara kvadratnih je oko 180.000 KM, a sredstva su obezbijedili Vlada Republike Srpske 80 odsto i opština Nevesinje 20 odsto.

Nakon svečanosti dodjele stanova, Đokić je rekao da će 58 porodica iz boračkih kategorija stanovništva dobiti nepovratna novčana sredstva, napominjući da je u toku isplata za njih 34-oro, a da će ostali dobiti novac do juna.

"Program stambenog zbrinjavanja je najhumaniji program koji je poslije rata vodila Republika Srpska i na taj način prema onima koje stambeno zbrinjavamo još jednom, u saradnji sa opštinama, pokazuje odgovornost i visoko poštovanje za ono što su borci dali za svoju otadžbinu", naglasio je Đokić.

On je istakao da posebnu zahvalnost i poštovanje izražavaju prema porodicama poginulih boraca i ratnih vojnih invalida, ali i prema svim učesnicima rata, te da su na ovaj način, i kao Republika i kao ljudi, pokazali visok stepen humanosti i poštovanja prema njima.

"Republika Srpska cijeni njihov doprinos i ogromnu žrtvu", rekao je Đokić, dodajući da ne postoje materijalne vrijednosti kojima se može nadomjestiti ljudski život ili gubitak tijela, ali da ljudska pažnja i briga društvene zajednice znače mnogo.

Ističući da je Nevesinje posebno područje Srpske, koje se istaklo herojstvom i naroda i vojske u proteklom ratu, Đokić je poručio da stanovništvo ove opštine i ubuduće zaslužujeu posebnu pažnju i brigu republičkih institucija.

On je napomenuo da se ove godine privodi kraju program trajnog stambenog zbrinjavanja porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida od prve do četvrte kategorije, koji je u Republici Srpskoj započet 2008. godine.

Govoreći o zapošljavanju na području opštine Nevesinje ovih kategorija i svih nezaposlenih, Đokić je podsjetio da su u prošloj godini, realizacijom akcionog plana zapošljavanja, u značajnoj mjeri podstaknuta nova zapošljavanja, te da ima veći broj poslodavaca koji su koristili sredstva podsticaja.

"Od 2008. godine u realizaciji akcionih planova zapošljavanja u Nevesinju je direktno otvoreno 256 radnih mjesta, a skoro 70 u prošloj godini", podsjetio je Đokić.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske dodao je da su u velikoj mjeri sredstva samozapošljavanja koristile porodice poginulih i ratnih vojnih invalida, dodajući da će i u ovoj godini biti nastavljen taj program koji će doprinijeti smanjenju ukupnog broja nezaposlenih u Republici.

"U prošloj godini akcionim planom zapošljavanja u Srpskoj je smanjena nezaposlenost za 2,7 odsto", podsjetio je Đokić.

Predsjednik Skupštine opštine Nevesinje Jovan Vasiljević istakao je odličnu saradnju Vlade Republike Srpske i ove lokalne zajednice, napominjući da je ona takva bila od poslijeratnog perioda, posebno kada je riječ o rješavanju najvećeg problema, a to je stambeno zbrinjavanje boračke populacije.

"Ovo je dokaz da dobra saradnja urodi plodom", rekao je Vasiljević i izrazio nadu da će tako biti i ubuduće.

Stanove su dobili Dušanka Kuzman iz kategorije porodica poginulih, te ratni vojni invalidi Radoslav Mrković i Radomir Radulović.

Dušanka Kuzman, čija su dva sina poginula u ratu, kaže da joj ništa ne može nadomjestiti taj gubitak, ali da je zadovoljna što se iz neuslovnog prostora u kome je bila prethodnih godina seli u novi i veliki stan.

"Hvala Vladi Republike Srpske, opštini Nevesinje i Boračkoj organizaciji što su imali sluha i bar na ovaj način pokazali da nas nisu zaboravili", rekla je Kuzmanova.