Milena Vujović /90/ jedina je živa partizanka, koja je bila uz narodnog heroja partizanskog komandanta Savu Kovačevića na Sutjesci kada ga je pokosio neprijateljski mitraljez, piše novinska agencija Patria (NAP).

milena vujovic partizanka istina o pogibiji save kovacevica na sutjesci

Sava Kovačević poginuo je kao zapovjednik Treće divizije NOVJ na Sutjesci. U istoriju Drugog svjetskog rata ušao je kao narodni heroj. Rođen 1905. godine u selu Nudolu, blizu Grahova, kraj Nikšića, prije priključenja partizanima bio je politički radnik Komunističke partije Jugoslavije.

- Ležao je pokriven ćebetom. A ja sam sjedala kraj njega i pokušavala da mu zaustavim krv. Ali nismo ga mogli spasiti, rane su bile teške – priča Milena. Objašnjava da je Kovačević bio pogođen u glavu, i da je podlegao pola sata nakon ranjavanja.
- Doktor mi je rekao da se odmaknem od njega jer je “to gotovo”. Ali ja sam uporno nekom krpom pokušavala da zaustavim krv – priča Milena za Patriu.

Bliskih susreta sa Kovačevićem ranije nije imala tako često. No, taj dan, kaže, njena jedinica bila je angažovana kao ispomoć Kovačeviću koji je na Sutjesci pokušao da izvrši proboj neprijateljskih linija.

Rođena Hercegovka, “od Bileće”, Partizanima se priključila sa 21 godinu i radila za potrebe saniteta. Bilo je to, kaže, vrijeme kada je interes Jugoslavije bio ispred života.

Osim najboljih godina, Mileni je Drugi svjetski rat uzeo još nešto vrijedno – vjerenika Gojka sa kojim je trebalo da se vjenča osam dana prije njegove pogibije kod Pule u Hrvatskoj. Zaklela se nakon toga da se nikada neće udati, i to obećanje nije prekršila do danas. U samoći malog stana na Dobrinji u Sarajevu, kaže Milena, čeka smrt i trenutak kada će na onom svijetu ponovo sresti svog Gojka.

Kada je krenuo sa drugovima da oslobodi Pulu od nacista, rekao mi je, ukoliko on pogine, da se ja ne udajem 40 dana nakon sahrane. Govorio je to u šali, a ja sam ga korila zbog toga. Ali eto, sunce moje, pokosio mi ga je mitraljez. Rekli su mi da je to bilo na povratku kući. Osam dana prije toga pisao mi je da se vraća – kaže Milena.

- Zvali su me da potvrdim da je to on. Ležao je na zemlji, a po rukama mu je bilo nešto crno. Tada sam sebi rekla “nećeš Milena čekati 40 dana, već 40 godina, i još ako treba”. Nikada se nisam htjela udati, svom Gojku ću ostati vjerna do smrti – kaže Milena.