U galeriji Hercegovačke Gračanice večeras je otvorena petnaesta po redu izložba radova polaznika Škole slikanja Centra "Kembridž" iz Trebinja, Bileće, Gacka i Nevesinja.

izlozba slika centar cambridge trebinje

Izložba, na kojoj je predstavljeno oko sedamdeset slika, tradicionalno se organizuje uoči Lazareve subote i Vaskrsenja Gospodnjeg, upućujući dobrodošlicu proljeću, novom danu, suncu, biljkama koje bujaju, ali i ponosnim roditeljima, učiteljima i vršnjacima.

"Kada se jednog dana bude pravila umjetnička retrospektiva ovog vremena u Hercegovini i šire, nezaobilazno i počasno mjesto imaće umjetnici koji su stasali u Centru 'Kembridž', pod rukovodstvom gospođe Vere Milošević i odabranog tima akademskih slikara i profesora koji su sa njima radili", napisao je u katalogu izložbe profesor Nikola Asanović, predsjednik odbora "Prosvjete" u Bileći.

Večerašnju postavku čine raznoliki motivi i likovne tehnike, i može se samo petpostaviti koliko je rada i mašte ugrađeno u svako od izloženih slika, ali i koliko je učiteljskog umijeća i beskrajnog strpljenja u svakoj slici, pokretu i poruci koju mladi umjetnici šalju sa ovogodišnjeg saborišta likovnog stvaralaštva na Crkvini.

I ove godine su nagrađeni najbolji, a uručene su i zahvalnice Srpskom prosvjetnom i kulturnom društvu "Prosvjeta" iz Bileće i Fondaciji Kotorskog festivala pozorište za djecu.

izlozba slika centar cambridge trebinje

Prema riječima Vere Milošević, direktora Centra "Kembridž" u Trebinju, škola slikanja svake godine stvara nove umjetnike koji će kroz godine koje dolaze na najbolji način predstavljati Hercegovinu. Ona je napomenula da je kroz deset godina, koliko Škola slikanja postoji, prošlo na stotine polaznika i izloženo oko hiljadu radova.

Važno je istaći da se Škola slikanja Centra "Kembridž" predstavlja na brojnim izložbama i međunarodnim festivalima.

U okviru izložbe uručene su i sertifikati za polaznike koji su polagali međunarodno priznati ispit u decembru prošle godine.