Radnice preduzeća "Imex International" iz Trebinja danas su stupile u štrajk jer im je 1. aprila Milena Janković, vlasnik firme, dala usmene otkaze, a razlog je, kako ističu ogorčene radnice, i neisplaćene obaveze u vidu plata i ostalih naknada, zakonom zagarantovanih.

strajk radnika imex international trebinje

Prema riječima radnica, koje su se okupile ispred sjedišta "Imex International" na Trgu petral u Mokrim dolovima, nisu dobile platu za dio januara, februar i mart i dva topla obroka, a da stvar bude još gora vlasnica preduzeća im je 1. aprila dala usmene otkaze bez ikakvog obrazloženja, te je bez posla ostalo 160 žena.

Zbog novonastalih problema radnice su potražile pomoć i kod advokata. "Zanimalo nas je da li možemo sudskim putem da naplatimo naša potraživanja. On nam je rekao da možemo i da tužbu možemo dobiti u svaka doba, ali šta će nam tužba na papiru ako nema para za isplatu", rekla je Slobodanka Pikić, predstavnik radnika, i dodala da radnici nisu odjavljeni u Poreskoj upravi Srpske, te da ih ne može niko odjaviti ako svaka radnica ne potpiše raskid ugovora o radu.

Ona ističe da im Milena Janković, vlasnica preduzeća, nije dala napismeno otkaze i obrazloženja istih, te da usmeni otkazi nisu u skladu sa Zakonom.

„Kada bi god trebali da dobijemo platu morali bi stupiti u štrajk“, kaže Pikić i dodaje da sa rukovodstvom firme nemaju kontakt od subote kada je pogon u Trebinju posjetila Milena Janković. „Tom prilikom tražila je od nas da joj damo dozvolu da oko 8.000 nedovršenih pantalona i suknji prebaci u Bileću, kako ne bi kasnila isporuka njemačkom kupcu. Dali smo joj dozvolu, jer nam je rekla da ako ne bude isporuke da neće biti ni novca za naša potraživanja“, dodaje ona i napominje da je Jankovićka radnike u subotu nazvala imbecilima i kojekakvim drugim nepriličnim imenima.

strajk radnika imex international trebinje

Kako danas funkcioniše naša država i koliko su radnici poniženi i obezvrijeđeni pokazuje i činjenica da je Veru Musić, radnicu kaja radi u pogonima istog preduzeća u Bileći, Milena Janković istjerala iz fabrike.

"Ona mi je rekla da idem i da se potkupim, nikakav mi napismeno nije dala papir", ističe Musić i dodaje da je jutros trebala ići na posao, ali da nije iz razloga što je Milena Janković rekla šefu pogona da ne smije prići objektu.

Musić ističe da će sutra ipak otići na posao i raditi, te da će tražiti papir sa otkazom, sa kojim će u Inspekciju rada. "Otkaz sam dobila samo zato što sam pitala gdje su pare od kamiona koji idu za Njemačku, a ona je na mene vrisnula i izbacila me iz kancelarije", napominje Vera Musić.

Ovo nije prvi put da radnice ovog preduzeća stupaju u štrajk, a kakav će na kraju biti epilog ostaje da se vidi.

U prostorijama preduzeća danas nije bilo predstavnika firme, a radnice najavljuju da će se ponovo okupiti u ponedjeljak, na istom mjestu i u isto vrijeme.

strajk radnika imex international trebinje