Zamjenik načelnika Centra javne bezbjednosti Trebinje Milivoje Vuković je na današnjoj konferenciji za novinare prezentovao izvještaj o radu Centra u periodu januar-mart 2014. godine.

milivoje vukovic cjb trebinje

„Ukupan broj evidentiranih prekršaja, krivičnih djela i saobraćajnih nezgoda je smanjen u odnosu na isti period 2013. godine. To su činjenice na osnovu kojih stanje bezbjednosti cijenimo dobrim. Broj krivičnih djela u odnosu na isti period prošle godine je manji za 16 odsto, broj prekršaja za 11,54 odsto, a broj saobraćajnih nezgoda manji je za oko tri odsto“, rekao je zamjenik načelnika CJB Trebinje.

„Stanje javnog reda i mira i bezbjednosti saobraćaja je dobro“, istakao je Vuković i dodao da  nije bilo narušavanja javnog reda i mira od strane pet ili više lica, odnosno narušavanja u većem obimu.

Iz saobraćaja je za prva tri mjeseca ove godine isključen 271 vozač, od kojih 214 zbog vožnje pod dejstvom alkohola.

Krivična djela opšteg kriminaliteta su smanjena za oko 18 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Krivičnih djela razbojništva nije bilo. U ovom periodu rasvijetljeno je i dokumentovano razbojništvo iz 2013. godine. Smanjen je i  broj  krađa i teških krađa.

U izvještajnom periodu zaplijenjeno je oko 71 kilogram opojne droge marihuane.

„Oko 67 kilograma zaplijenjeno je u operativnoj akciji 'Maestral', i tom prilikom je lišeno slobode devet lica i protiv istih je dokumentovan izvještaj o počinjenom krivičnom djelu zbog sumnje da su počinili KD Organizovani kriminal u vezi sa KD Neovlaštena proizvodnja i promet opojnih droga i predat Tužilaštvu BiH“, istakao je Vuković.

Iz oblasti privrednog kriminaliteta dokumentovano je  krivično djelo  KD Oštećenje ili povlašćivanje povjerilaca i protiv jednog lica podnesen izvještaj Okružnom tužilaštvu Trebinje.

Kontinutetom rada na dokumentovanju KD  iz oblasti ratnog zločina dokumentovano je šest krivičnih djela i Tužilaštvu BiH predata tri izvještaja protiv pet lica.