Policijski službenici Centra javne bezbjednosti Trebinje, s ciljem prevencije saobraćajnih nezgoda i povećanja ukupne bezbjednosti saobraćaja, dio svojih aktivnosti usmjeravaju na kontrolu ispravnosti svjetlosno-signalnih uređaja na traktorima i drugim radnim mašinama, saopšteno je iz CJB Trebinje.

policija cjb trebinje

Takođe, iz CJB Trebinje upozoravaju vozače traktora da su, prije izlazka na javni put, dužni očistiti točkove traktora od blata kako ne bi ugrozili druge učesnike u saobraćaju.

Pored upozorenja vozačima traktora i radnih mašina, iz CJB Trebinje podsjećaju i vlasnike stoke na zakonske odredbe kojih su se dužni pridržavati.

Naime, Zakonom o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima BiH zabranjeno je ostavljanje životinja na putu bez nadzora, a životinje koje su pored puta moraju biti pod stalnim nadzorom goniča i obezbijeđene tako da ne mogu izaći na put.

Sankcija za vlasnike odnosno goniče stoke za nepoštovanje navedenih zakonskih odredbi je od 100 do 300KM.

S obzirom da počinje period kada stočari vrše prebacivanje stoke sa jednog područja na drugo i da se prebacivanje često ne vrše teretnim vozilima potrebno je da to čine u skladu sa članom 57. Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima BiH gdje je navedeno da je gonič dužan da životinje goni u krdu, a ako je životinja mnogo da ih razdijeli u pojedinačne grupe i između njih ostavi dovoljno prostora svim učesnicima u saobraćaju za bezbjedno preticanje krda.

Sankcija za nepoštovanje ove odredbe je 50KM.