Novinska agencija Republike Srpske "Srna" obilježava danas 22 godine postojanja i krsnu slavu Blagovijesti.

SRNA RS

Novinska agencija Republike Srpske formirana je 7. aprila 1992. godine na Palama, odlukom Narodne skupštine tadašnje Srpske Republike BiH, kao Srpska novinska agencija - prva srpska novinska agencija u istoriji.

"Srna" je bila prvi medij srpskog dijela BiH i formirana je u času kada su već započinjali ratni sukobi i kada su glavni prijeratni mediji u tadašnjoj SR BiH bili pod ratnom i propagandnom kontrolom takozvane Republike BiH.

Od tada, "Srna" je već 22 godine svakodnevni hroničar svih vidova života, prvenstveno Republike Srpske, a zatim i BiH, Srbije, regiona i svijeta.

"Srna" je do danas prikupila, obradila i objavila više od 2,5 miliona informacija - od novinskih vijesti preko intervjua, analiza, osvrta, foto i fono izvještaja...

Za sve ove godine kroz "Srnu" je prošao veliki broj novinara, ali i prevodilaca i drugog osoblja koje je važno u procesu stvaranja informacija.

Uz već afirmisane novinare i urednike, u "Srni" su zanat ispekli mnogi novinari koji i dalje rade u njoj ili su u nekom od drugih medija u Republici Srpskoj i regionu.

"Srna" je svojom angažovanošću i predanim radom postala medijski simbol Republike Srpske. Za mnoge građane Srpske svi mediji koji djeluju u njoj su - "Srna".

Uz visoka odlikovanja koja je "Srna" dobila za svoj rad od institucija Srpske, ta percepcija građana kojom se sve stavlja pod "Srnin" pečat - možda je i najveće priznanje novinarima "Srne".

"Srna" svoje informacije plasira na područje Srpske, BiH, Srbije i cijelog regiona, ali i u svijet posredstvom ugovora i saradnje sa najvećim globalnim agencijskim mrežama.

"Srna" je danas moderna agencija, sa zanatski i tehnički obučenim kadrom, sposobna da dnevno proizvede više od 250 informacija, uključujući foto i fono izvještaje.

"Srna" je neodvojivo vezana za nastanak Republike Srpske i predstavlja jednu od njenih najstarijih i najznačajnijh institucija. Ko god je nekim poslom ušao u Srpsku za 22 godinu njenog postojanja - ušao je i u "Srnine" vijesti.

"Srna" nastavlja svoj rad sa jasnom namjerom da ispuni sve profesionalne izazove i da ostane informativni centar, prvenstveno Republike Srpske, ali i značajan medijski faktor u regionu.

Zahvaljujemo svim našim korisnicima na dosadašnjoj saradnji i obećavamo da će "Srna" nastaviti svoj neprekidni informativni rad za dobrobit Republike Srpske i njenih građana.