Uobičajena postavka bronzanih mačeva, zlatnih šljemova i drugih starina za jedan arheološki muzej u Holandiji pretvorila se u diplomatsku zbrku, pošto su izloženi predmeti stigli s Krima dok je on još nedvosmisleno bio dio Ukrajine.

blago krima

Sada, pošto je Rusija anektirala Krim, predmete s izložbe "Krim - Zlato i tajne Crnog mora", traže i Ukrajina i Rusija. Kuratori ne znaju kome treba vratiti dragocjene antikvitete, pa je muzej Alard Pirson angažovao stručnjake s Univerziteta u Amsterdamu i holandsko Ministarstvo spoljnih poslova za savjet.

Među izloženim predmetima su zlatni skitski šljem iz 4. vijeka prije nove ere i zlatna ogrlica iz 2. vijeka, od kojih svaki ima po kilogram.

Ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova tražilo je od holandskog ambasadora u Kijevu prošle nedjelje da obezbijedi povratak zbirke u Ukrajinu. Ministar kulture Evhen Niščuk je rekao da je njegova kancelarija odobrila izložbu - jednu od najvećih izlaganja kolekcije iz Ukrajine u inostranstvu - i da zato treba da bude vraćena u Ukrajinu.

S druge strane, četiri od pet muzeja, koji su dali predmete za izložbu, nalaze se na Krimu. Ruski predstavnik Mihail Švikoi rekao je da blago mora biti vraćeno Krimu, ali je priznao da je situacija nezgodna.

"Pošto je Krim postao dio druge zemlje, ovdje imamo pravno pitanje, ali ćemo naći rješenje", dodao je on.