U Trebinju danas počinje trodnevna kulturna manifestacija posvećena velikom srpskom pjesniku Jovanu Dučiću - "Dučićeve večeri poezije", koja će okupiti kulturne stvaraoce iz Republike Srpske i Srbije.

duciceve veceri poezije trebinje 2013

Centralna manifestacija je zakazana za 20.00 časova, kada će u Domu kulture biti održana svečana akademija "Spomen Principu".

U programu učestvuju glumci Narodnog pozorišta iz Beograda Nebojša Dugalić, Biljana Đurović i Nebojša Kundačina, beogradski hor "Lola" i pjesnici Matija Bećković, Rajko Petrov Nogo, Đorđo Sladoje, Vladimir Jagličić, Dragan Hamović i Milan Nenadić.

Svečanoj akademiji prethodiće izložba o Prvom svjetskom ratu "Slavna epopeja", od 18.00 časova u Muzeju Hercegovine.

Program će biti nastavljen sutra promocijom knjige zvučne antologije "Glasovi neumrli" i "Glasom svojim", autora Dragomira Brajkovića u Narodnoj biblioteci, a istog dana od 20.00 časova u Domu kulture je planirano pjesničko veče "Na Dučićevom putu".

U ponedjeljak, 7. aprila, na Blagovjesti, na dan smrti Jovana Dučića, u Hercegovačkoj gračanici na Crkvini biće služen pomen pjesniku, a o Dučiću će govoriti Dragan Hamović.

U okviru Dučićevih večeri poezije biće održan i načni skup "Poezija i poetika Rajka Petrova Noga", koji će u Sali skupštine grada početi sutra u 10.00 časova.

Odbornici Skupštine grada Trebinja nedavno su usvojili odluku prema kojoj se "Dučićev dan" i "Dučićeve večeri poezije" od ove godine objedinjuju u jedinstvenu pjesničku manifestaciju, koja će biti održavana početkom aprila, oko Blagovijesti, kada je i datum upokojenja velikog pjesnika.