Naučnim skupom pod nazivom “Poezija i poetika Rajka Petrova Noga”, u Trebinju je danas počela tradicionalna književna manifestacija “Dučićeve večeri poezije”, posvećena velikom srpskom pjesniku Jovanu Dučiću, koja je okupila veliki broj pjesnika, javnih i kulturnih radnika iz Republike Srpske, Srbije i Crne Gore.

polaganje cvijeca spomenik jovanu ducicu

Dobrodošlicu na naučni skup, kojeg sa Gradom Trebinjem i Dučićevim večerima poezije organizuje Institut za književnost i umetnost i Učiteljski fakultet iz Beograda, uputio je gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević, rekavši da jedan od pjesnika koji stoji uz Dučića je i Rajko Petrov Nogo – Dučićevac u najboljem i najprofinjenijem značenju.

„Razloga da se bavimo Nogovom poezijom zagisurno je dosta, i izvan konteksta Dučićevih večeri znamo kakvo je mjesto Rajka Petrova Noga u savremenoj srpskoj poeziji. Moram i da podsjetim da je on bio jedan od onih koji su Dučićev prah podigli sa američkog tla i dočekali 2000. godine ovdje na Crkvini“, rekao je Vučurević.

Prof. dr Jovan Delić sa Filološkog fakulteta u Beogradu istakao je da je književni projekat, kojim on rukovodi, a koji se bavi srpskom poetikom 20. vijeka, uspostavio čvrste veze sa manifestacijom “Dučićeve večeri poezije” i Gradom Trebinjem.

„Evo nas po sedmi put u Dučićevom milom Trebinju. Iza nas je šest, ovdje održanih naučnih skupova i isto toliko značajnih knjiga-već danas i sutra nezaobilaznih kolektivnih monografija o poeziji i poetici pjesnika: Jovana Dučića, Stevana Raičkovića, Ljubomira Simovića, Matije Bećkovića, Milovana Danojlića i Aleka Vukadinovića. Danas započinjemo rad na sedmoj knjizi- ovog puta o posvećenoj poeziji i poetici Milosava Tešića. U našoj seriji poetičkih istraživanja, jedinstvenoj ne samo u srpskoj književnosti i kulturi, to bi trebalo da bude osma knjiga“, rekao je Delić i najavio temu naučnog skupa naredne godine u Trebinju –  „Poezija i poetika Milosava Tešića“ .

Delić je ovom prilikom uručio gradonačelniku Vučureviću Zbornik radova o poeziji i poetici Aleka Vukadinovića, nastao na prošlogodišnjem “Dučićevom danu” u Trebinju.

Prof. dr Aleksandar Jovanović sa Učiteljskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, koji je urednik Zbornika,  rekao je da je bila posebna čast uređivati zbornik o Vukadinoviću,“čija melodija i smisao već pola vijeka odjekuju srpskom poezijom“.

Prije početka ovog skupa, položeno je cvijeće na spomenike Dučiću i Njegošu na Trgu pjesnika u Trebinju.