U Muzeju Hercegovine u Trebinju večeras je, u okviru kulturne manifestacije „Dučićeve večeri poezije“, otvorena izložba fotografija posvećenih stogodišnjici od početka Prvog svjetskog rata „Slavna epopeja“, autora Milice Radojčić, kustos-savjetnika iz Muzeja Republike Srpske.

izlozba slavna epopeja trebinje muzej hercegovine

Izložba se sastoji od 38 panoa i predstavlja dio od atentata na prestolonasljednika Franca Ferdinanda do Albanske golgote i velike pobjede Srbije u Prvom svjetskom ratu. Izložba nosi naziv „Slavna epopeja“ zbog svih žrtava koje je podnio srpski narod u stravičnom ratu od 1914. do 1918. godine, pojasnio je za TrebinjeLive Zoran Mijanović, viši kustos Muzeja Herecegovine.

Za izložbu, na kojoj su predstavljene i fotografije na kojima su prikazana vješanja u Trebinju, vladalo je veliko interesovanje, a svečano ju je otvorio gradonačelnik grada Trebinja Slavko Vučurević.

On je istakao da narod u Hercegovini Prvi svjetski rat pamti u tri teške riječi, „rovovi“, „vješala“ i „provodi“, i one se, kako je rekao, prenose sa generacije na generaciju iz razloga što, između ostalog, teško dolazimo do odgovora „zašto sa takvom žestinom moćni i veliki udaraju na slabe i male“.

Gradonačelnik je naglasio da je malo porodica u kojima nije bilo tragičnih predanja o pogibijama sinova, braće i očeva, ali i pored svega toga, kako je kazao Vučurević, ostaje nejasno kako je najkulturniji evropski narod u Trebinju istovremeno podigao vješala i platane. izlozba slavna epopeja trebinje muzej hercegovine

„Slike govore dosta, ali pored njihove nesporne dokumentarnosti ljudski razum traži spoznaje koje se ne bi trebale propitivati, a njihove povode aktuelizovati, kao što se to čini ove godine. Uvjerenja sam da danas, kada se javljaju kojekakve zlonamjerne revizije istorije, imamo dovoljno razloga i političkog kapaciteta da insistiramo na istini, istovremeno gradeći aktivnu politiku mira i saradnje sa svim narodima u svijetu, pogotovu sa našim susjedima“, istakao je gradonačelnik Slavko Vučurević otvarajući izložbu, dodajući da će se najljepši spomenik svim junacima podići ako kao narod izgradimo poseban odnos prema svim događajima koji su se desili u Prvom svjetskom ratu.

U ime Muzeja Hercegovine prisutnim se obratio istoričar-viši kustos Muzeja, Zoran Mijanović, koji je istakao da se sa večerašnjom izložbom zvanično počinje sa obilježavanjem manifestacije sto godina od početka Prvog svjetskog rata. „Pored ove izložbe u toku godine planirane su još nekolike izložbe, promocije zbornika sa naučnih skupova, a sve povodom obilježavanja stogodišnjice od početka rata“, rekao je Mijanović i konstatovao da je u ratu stradalo 55 odsto muškog stanovništva od 17 do 65 godine.

izlozba slavna epopeja trebinje muzej hercegovine

„Ako imate podatak da je stradalo 55 odsto muškog stanovništva od 17 do 60 godina, to predstavlja 1.300.000 direktnih gubitaka, dok su se indirektni gubici kasnije ispostavili. To je ta epopeja koju je samo preživio jedan narod, i ti stravični gubici koji su bili čine tu slavni epopeju još većom, ali nažalost po Srbe tragičnom“, zaključio je Mijanović.

Program „Dučićevih večeri poezije“ nastavlja se večeras svečanom Akademijom pod nazivom „Spomen Principu“. Početak je u 20.00 časova.

izlozba slavna epopeja trebinje muzej hercegovine

izlozba slavna epopeja trebinje muzej hercegovine