Centralnom manifestacijom „Spomen Principu“ večeras je u trebinjskom Domu kulture zvanično počela književna manifestacija „Dučićeve večeri poezije“, koja je okupila eminentne kulturne stvaraoce iz Republike Srpske i Srbije.

spomen principu duciceve veceri poezije trebinje 2014

Večerašnja svečanost, kako joj i naziv kaže, posvećena je Gavrilu Principu i stogodišnjici od početka Prvog svjetskog rata.

U programu na daskama koje život znače Trebinju učestvovali su glumci Narodnog pozorišta iz Beograda Nebojša Dugalić, Biljana Đurović i Nebojša Kundačina i beogradski hor „Lola“, a stihove o heroju Gavrilu Principu kazivali su pjesnici Rajko Petrov Nogo, Đorđo Sladoje, Vladimir Jagličić i Dragan Hamović.

U okviru Akademije premijerno se emitovao snimak "Pesme Gavrila Principa", kompozitora Miloša Raičkovića uz klavirsku pratnju autora.

Prethodno je u Muzeju Hercegovine priređena izložba o Prvom svjetskom ratu „Slavna epopeja“.

spomen principu duciceve veceri poezije trebinje 2014

Trodnevna manifestacija nastavlja se sutra promocijom knjige zvučne antologije „Glasovi neumrli“ i „Glasom svojim“, autora Dragomira Brajkovića u Narodnoj biblioteci Trebinje, a istog dana od 20.00 časova u Domu kulture je planirano pjesničko veče „Na Dučićevom putu“.

U ponedjeljak, 7. aprila, na Blagovijesti, na dan smrti Jovana Dučića, u Hercegovačkoj gračanici na brdu Crkvina iznad Trebinja biće služen pomen pjesniku, a o Dučiću će govoriti Dragan Hamović.

Podsjećamo da su odbornici Skupštine grada Trebinja nedavno usvojili odluku prema kojoj se „Dučićev dan“ i „Dučićeve večeri poezije“ od ove godine objedinjuju u jedinstvenu pjesničku manifestaciju, koja će biti održavana početkom aprila, oko Blagovijesti, kada je i datum upokojenja velikog pjesnika.