U Trebinju je večeras organizovano donatorsko veče sa kojeg će prikupljena sredstva biti iskorištena za podršku rada udruženja u istočnoj Hercegovini koja okupljaju djecu i omladinu sa posebnim potrebama.

donatorsko vece za djecu sa posebnim potrebama trebinje

Organizatori ove humanitarne akcije - Međunarodna policijska asocijacija /IPA/, odjeljenje u Trebinju, i Udruženje roditelja djece i omladine sa posebnim potrebama "Sunce nam je zajedničko" iz ovog grada, kažu da su uputili oko 300 pozivnica i da očekuju da će prikupiti oko 10.000 KM.

Predsjednik Udruženja "Sunce nam je zajedničko" Mijat Šarović istakao je da je već uplaćeno oko 6.000 KM i dodao da su se, osim kolektiva, akciji odazivali i pojedinci.

"Posebno želim da izrazim zahvalnost Dušanu Vujoviću iz sela Preraca kod Bileće koji već sedam godina živi u trebinjskom Domu penzionera sa majkom, oboje su teški invalidi, ali odvoji od svojih primanja da pomogne našem i drugim udruženjima u Hercegovini", rekao je Šarović.

On je podsjetio da je Vujović prošle godine za trebinjsko Udruženje uplatio 1.000 KM, a da je večeras poslao kovertu sa isto toliko novca.

Šarović je podsjetio da Udruženje "Sunce nam je zajedničko" u Trebinju broji 108 članova i da na području Hercegovine ima njih oko 300 sa različitim oblicima onesposobljenosti i različite dobi.

Kada je riječ o sistemu brige o djeci sa posebnim potrebama, Šarović kaže da je Hercegovina najrazvijeniji dio Republike Srpske i BiH, čemu u prilog ide i činjenica da je u svakoj opštini otvoren po jedan dnevni centar, što nema nijedna regija u Srpskoj.

Šarović napominje da se dnevni centri djelimično finasiraju iz lokalnih budžeta, ali da ta sredstva nisu dovoljna, zbog čega se organizuju humanitarne akcije, jer treba pokriti troškove transporta korisnika, plata osoblja koje radi sa djecom, ishranu korisnika i druge potrebe.

Predsjednik trebinjskog odjeljenja Međunarodne policijske asocijacije Aleksandar Grčić kaže da se aktivnost ove organizacije bazira na humanitarnom radu i da mu je veoma drago što mogu da daju svoj doprinos za stvaranje uslova za bolji život djece i omladine sa posebnim potrebama na području Hercegovine.

Na donatorskoj večeri, koja je organizovana u Hotelu "Konak" na Mosku kod Trebinja, istaknuto je da bi ovakvih akcija trebalo biti i ubuduće, te da bi svi trebalo da imaju više sluha za ovu kategoriju stanovništva.