Hercegnovske nevladine organizacije „Matica Boke“, „Srpski Soko“,  „Društvo za arhive i povjesnicu hercegnovsku“, „Društvo srpsko-ruskog prijateljstva,“ „Glas“, „Kolo Srpskih sestara“, „Udruženje boraca narodnooslobodilačkog rata“,  SPKD „Prosvjeta“  i Knjižara SO uputili su podršku državotvornoj politici Vladimira Putina i Ruske Federacije.

poginuo pjesak herceg novi

„Odnosi Rusije i srpskog naroda kroz cijelu istoriju obavezuju nas da u svim  teškim trenucima nađemo snage da pomognemo  jedni drugima. Malo koji kraj  je povezan sa Krimom kao što je to  Herceg-Novi i Boka kotorska. Poznato je da je Novljanin Marko Vojnović bio zapovijednik Crnomorske flote i luke u Sevastopolju, kao i da su admirali Vukotići iz Grblja branili Sevastopolj u Krimskom ratu od istih onih koji se danas protive povratku Krima u krilo Rusije. Kapetan Nikola Vojnović se istakao u  borbama u Mediteranu koje je Crnomorska flota vodila pod komandom admirala Ušakova“, navodi se u saopštenju pomenutih organizacija.

Dodaje se da se sa zahvalnošću sjećaju ruskih vojnika koji su se borili za slobodu Boke kotorske pod komandom admirala Dmitrija Senjavina u velikoj bici za Herceg-Novi, od 30. septembra do 2. oktobra 1806. godine

„Ne možemo nikada zaboraviti da je Rusija najveći borac protiv nelegalnog proglašenja takozvane države Kosovo, i to baš protiv onih koji se protive povratku Krima Rusiji“, navodi se u saopštenju i dodaje se da iz tih razloga osjećaju potrebu i pred Bogom i pred ljudima da u ovim, kako kažu, sudbonosnim trenucima daju podršku Rusiji i povratku Krima matici.