Odbornici SNSD-a danas su napustili sjednicu Skupštine grada Trebinja, jer im nije dozvoljeno da se obrate nakon neprimjerenih riječi gradonačelnika Slavka Vučurevića upućenih na njihov račun, te najavili tužbe.

sjednica skupstine grada trebinja

Vučurević je rekao da su netačne optužbe da je građane koji su došli na tribinu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika u Trebinju nazvao imbecilima i petokolonašima, istakavši da je rekao da je "priča Dodikova za imbecile i da, nažalost, u Trebinju postoje pete kolone spremne da to slušaju".

Komentarišući prijedlog SNSD-a da sljedećoj sjednici Skupštine grada prisustvuje Dodik, što danas nije usvojeno, Vučurević je istakao da mu Dodik ne treba. "Šta će mi Milorad Dodik? Da slušam laži, prevare i obmane? O čemu da pričamo", rekao je Vučurević tokom diskusije na tačku dnevnog reda Informacija o boravku predsjednika Republike Srpske u Trebinju.

Vučurević je optužio SNSD da je "donio propast Trebinju", te da predsjednik Gradskog odbora te stranke Luka Petrović minimizira sve ono što radi gradska administracija i on kao gradonačelnik.

On je pozvao odbornike SNSD-a da, ako su patriote, ustupe po jedno radno mjesto, svoje ili od supruge na kojima će biti zaposlena djeca porodica poginulih boraca.

Nakon što su se javili da odgovore na prozivke i uvrede, predsjednik Skupštine im to nije dozvolio, pa su odbornici nakon skoro četvoročasovne rasprave o ovoj tački napustili skupštinske klupe.

Odbornik SNSD-a u Skupštini grada Blagoje Šupić rekao je da su oni koji sjede i skupštinskim klupama i ukazuju na greške i kontrolišu rad gradonačelnika postali taoci, jer im nije omogućeno da diskutuju nakon gradonačelnika i njegovih prozivki, što nije demokratski.

Gradonačelnikov nastup za govornicom Šupić je okarakterisao kao uobičajenu retoriku i da "drekom, vikom i prijetnjom misli da ih uplaši". "Mi se nismo uplašili i puni smo elana i energije, spremni za nove postupke što ćemo potvrditi u narednom periodu", istakao je Šupić.

On je napomenuo da nisu tačne prozivke da se trebinjski SNSD-a tek sada sjetio djece porodica poginulih boraca, ističući da bi bilo dobro da se provjere podaci koliko ih je primljeno tokom vladavine ove skupštinske većine u preduzeća koja kontroliše SNSD, a koliko u lokalna.

Prije napuštanja sjednice odbornicima je dostavljen prijedlog zaključaka o posjeti predsjednika Srpske Trebinju, nakon čega su iz SNSD-a zatražili da se odbornik Socijalističke partije /SP/ javno izjasni da li je i on podržao prijedlog skupštinske većine.

Odbornik SNSD-a Vladislav Vladičić je istakao da će insistirati na tome da se SP odredi koga podržava - skupštinsku većinu ili Vladu Republike Srpske. "SP je naš partner na nivou države i tako je mi gledamo", rekao je Vladičić.

I na početku rasprave o posjeti Dodika Trebinju odbornici SNSD-a su napustili odborničke klupe nezadovoljni uvodnim izlaganjem Milana Grubača, bivšeg direktora Industrije alata i predsjednika Upravnog odbora "Novoteksa", zato što, prema njihovom mišljenju, on nije kompetentan da govori o toj tački.

Odbornici su usvojili zaključke o posjeti predsjednika Trebinju u kojima, između ostalog, stoji da je Dodik na tribini funkciju predsjednika SNSD-a stavio ispred predsjednika Republike Srpske.

Nastavak sjednice Skupštine grada zakazan za utorak, 8. april u 10.00 časova.

Predsjednik Gradskog odbora SNSD-a Trebinje Luka Petrović rekao je Srni da je upitan rad odbornika ove političke partije u daljem nastavku skupštinskog zasjedanja, navodeći da će o tome donijeti odluku organi stranke.