Policijski službenici Centra javne bezbjednosti  Trebinje su proteklog vikenda, u sklopu republičke akcije pojačane kontrole saobraćaja, zbog vožnje pod dejstvom alkohola  sankcionisali i isključili iz saobraćaja 43 vozača.

u bugarskoj uhvacen vozac sa 4,47 promila alkohola u krvi

Cilj ove akcije je poboljšanje stanja bezbjednosti saobraćaja jer je činjenica da je alkohol jedan od češćih uzroka saobraćajnih nezgoda i da pored svih akcija koje smo proveli a koje se odnose na kontrolu alkoholsanosti vozača i dalje prisutan određen broj vozača u saobraćaju koji upravljaju vozilom  pod dejstvom alkohola.

Tokom ove akcije kod jednog vozača utvrđena količina alkohola u krvi preko 2g/kg, kod osam  vozača od 1 do 2g/kg i kod 17 vozača od 0,3 do 1g/kg.

Po Zakonu, pored isključenja iz saobraćaja sankcije za prekršaj vožnja pod dejstvom alkohola je:

-  od 03, do 1g/kg je od 50 do 250KM  i troškovi alkotestiranja 50KM;

-   od 1 do 2g/kg je od 100 do 300KM,  troškovi alkotestiranja 50KM i zaštitna mjera zabrane upravljanja vozilom od jednog do četiri mjeseca;

-    preko 2g/kg je od 400 do 1000KM,  troškovi alkotestiranja 50KM i zaštitna mjera od dva do šest mjeseci zabrane upravljanja vozilom.

Apelujemo na  vozače da kada voze ne konzumiraju alkohol, kako ne bi ugrozili svoj i tuđe živote, isti;u u CJB Trebinje.