Specijalni predstavnik Evropske unije u BiH, Peter Sorensen, u pratnji više ambasadora zemalja EU, danas je posjetio Gradsku administraciju grada Trebinje, i tom prilikom razgovarao sa gradonačelnikom Slavkom Vučurevićem i predsjednikom Skupštine Slobodanom Prtilom.

evropske diplomate u trebinje peter sorensen slavko vucurevic slobodan prtilo

Nakon sastanka Sorensen je izjavio da Trebinje i istočna Hercegovina imaju potencijala za razvoj, te da treba iskoristiti blizinu Crne Gore i Hrvatske. On je naglasio da Trebinje treba da iskoristi energetski sektor, poljoprivredu i turizam.

"Veoma važan faktor za razvoj Trebinja i cijele regije je saradnja sa Dubrovnikom, a u posljednje vrijeme primijetan je napredak, s obzirom na broj turista koji iz Hrvatske dolaze u Trebinje", kazao je Sorensen.

Gradonačelnik Trebinja je istakao da se nada da će Trebinje u saradnji sa predstavnicima EU i zapadnim zemljama naći mogućnosti da prirodne resurse na pravi način iskoristi, a sve za dobro građana Trebinja i cijele Hercegovine.

Pored Sorensena sa predstavnicima lokalne vlasti razgovarali su ambasadori Švedske, Španije, Rumunije, Austrije, Belgije, Hrvatske i Francuske, te politički savjetnici i službenici predstavništva Evropske unije.

evropske diplomate u trebinje peter sorensen slavko vucurevic slobodan prtilo

Delegacija Evropske unije zatim je posjetila Okružni sud Trebinje i Regulatornu komisiju za energetiku Srpske, a oko 12.00 časova predviđena je posjeta rezervoaru Krš. Podsjećamo da EU finansira projekat vodosnabdijevanja u Trebinju, vrijednosti od 5,6 milion evra sa doprinosom od 1,2 miliona evra iz programa IPA.

Posjetu Trebinju delegacija Evropske unije u BiH završiće posjetom jednoj lokalnoj vinariji.

evropske diplomate u trebinje peter sorensen slavko vucurevic slobodan prtilo